2008 végén összesen 76,2 millió gépjármű (autó, kamion és busz) volt a távol-keleti országban. A 2009. évi 13,64 millió eladott autóval Kína átvette a legnagyobb autópiac szerepét. Az április és július között tapasztalható visszaesést követően, augusztusban a kormány támogatási programjának köszönhetően 55,7 százalékkal nőttek éves összehasonlításban az autóeladások.

“Azért, hogy a gépjárművek számának növekedése által okozott energetikai és környezetvédelmi problémákat megelőzzük, a gazdaságosan működő, illetve az alternatív üzemanyagokat felhasználó motorok fejlesztését abszolút prioritásként kell kezelnünk” – idézte Vangot a folyóirat.

A városok és néhány autópálya már most túlterhelt a megnövekedett forgalom miatt. A környezetvédelmi minisztérium képviselőjének hétfői bejelentése szerint a városok szennyezettségének fő forrása már nem az ipari tevékenység, hanem a gépjárműforgalom.

2000-ben az egész világon volt nagyjából 400 millió autó, azóta ez a szám megduplázódott, 2030-ra 1,2 milliárd autót jósolnak.

Forrás: MTI