Minden elődje rekordját megdöntötte a Buckeye Bullet elnevezésű amerikai elektromos autó: Utah állam sivatagjában egymérföldes szakaszon óránkénti 495 kilométeres átlagsebességet ért el, míg csúcssebessége 515 km/h volt.


A Buckeye Bullet karbonszálakból épült, hossza meghaladja a kilenc métert, tömege az 1,8 tonnát. A 800 lóerős járművet az Ohiói Állami Egyetem hallgatói fejlesztették ki a sportautókat gyártó Venturi cég közreműködésével.

A járművük 100 km/órával döntötte meg az elektromos autók eddigi, 1999-ben felállított sebességrekordját, bár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) általi hivatalos elismerés még hátravan.

A csapat 2004-ben már átlépte az 500 km/órás sebességhatárt, bár akkor a meghajtás alapja még üzemanyagcellás volt. Később hasonló sebességet értek el hibrid megoldással, a mostani verzió azonban teljes egészében akkumulátorokra támaszkodik éppen a Venturi beszállása miatt.  

A “száguldó szörnyeteg” 1600, a laptopokéhoz hasonló, kompakt lítiumion akkumulátort használt a rekord eléréséhez. A siker elsősorban az akkumulátorokban tizenegy év alatt bekövetkezett fejlődésnek köszönhető. A kutatók munkájuk fő motivációjaként egyébként azok teljesítményének feltárását nevezték meg.

Forrás: MTI