Érdekes közlekedésbiztonsági kezdeményezéssel próbálkozik egy hazai vállalkozás, amely szerintük jelentősen hozzájárulhat a közlekedési morál javulásához. A már külföldön is használt megoldás viszonylag egyszerű: az adott járműre felkerül egy “Hogyan vezetek?” matrica, amelyen a kérdés mellett telefonszám és internetes cím is látható.


Ha a jármű vezetője agresszív viselkedésével, veszélyes vezetésével felbosszantja a közlekedés résztvevőit, ők bejelentést tehetnek a sofőr ellen.

Természetesen egy bunkó sofőr is kezdhet öngyógyító kúrába így, de a megoldást elsősorban cégeknek, komolyabb járműpark tulajdonosainak ajánlják. A rendszer üzemeltetője a bejelentéseket ellenőrzés és megfelelő szűrés után továbbítja a megrendelőnek.

Mint a vállalkozás rámutat, a program elsősorban preventív jelentőségű, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a sofőrök eleve óvatosabban vezetnek, ha tudják, hogy a matrica fent van a kocsijukon.

Ugyanakkor az Egyesült Államok Közlekedés Biztonsági Hivatalának statisztikája szerint a programban részt vevő járművek esetében a karambolok száma az első évben 25%-kal csökken. Ugyanakkor az óvatosabb vezetés nemcsak biztonságosabb, de kíméli a járművet és csökkenti az üzemanyag-fogyasztást.

A rendszer működtetéséért a vállalkozás kisebb járműpark esetén autónként 6000 forintot kér, de a darabszám növekedésével az összeg csökken egészen 3600 forintig. A statisztikák szerint a bejelentések nagy része veszélyes sávváltás miatt történik, 38 százalék ilyen ok miatt történik. Gyorshajtás miatt 18%, kis követési távolság miatt 13%, de tilos helyen való parkolás miatt csak 5%.  

Ön mit szól a rendszerhez?