Folytatódott a fellendülés a nemrégiben még súlyos pénzzavarban lévő General Motorsnál: az amerikai autógyártó sorban a második nyereséges negyedévről számolt be csütörtökön. A jó eredményeknek és a likviditási helyzet javulásának köszönhetően a társaság egyre közelebb került a tőzsdei bevezetéshez. Az Opel azonban változatlanul gyengélkedik.

A GM adózott eredménye 1,3 milliárd dollár (284 milliárd forint) lett a második negyedévben, az elsőben 865 millió volt (189 milliárd forint). Ezt megelőzően utoljára 2007 második negyedévében tudott profitot termelni a vezető amerikai autógyártó. Egy évvel ezelőtt az összeomlás szélén álló GM-nek még 12,9 milliárd dollár (2821 milliárd forint) volt a vesztesége.

A bevétel 5,3 százalékkal 33,2 milliárd dollárra (726 milliárd forint) nőtt, Európa kivételével valamennyi piacán bővült a forgalom. Az európai érdekeltség, az Opel azonban még gyengélkedik: üzemi szinten 160 millió dollár (34 milliárd forint) volt a vesztesége a második negyedévben. Mindamellett a helyzet javulóban van, mert az idei év elején még 477 millió dollár (104 milliárd forint) volt a vesztesége, tavaly az utolsó negyedévben 799 millió (174 milliárd forint).

A GM-et az amerikai kormány mintegy 50 milliárd dolláros támogatása mentette meg 2009-ben az összeomlástól, azóta 61 százalékos részesedése van a konszernben. A GM hamarosan vissza akar térni a tőzsdére, a kibocsátásból szeretné visszafizetni az államnak a támogatásként kapott összeget.

Forrás: MTI