Jelentősen bővül a fizetős parkolóhelyek száma Budapesten az év végétől. A Fővárosi Közgyűlés márciusi döntése nyomán azokon a fővárosi kezelésű utakon is díjat kell fizetni, ahol a mellékutcákban már fizetős a parkolás.

Ilyen például az Andrássy út egy része, a Bartók Béla út, az Alkotás út stb., összesen 90 kilométernyi útszakasz. Ezek a főutak már régebb óta várakozási területnek minősülnek, de eddig nem volt üzemeltetőjük, a főváros erre a feladatra a Parking Kft.-t jelölte ki. A közgyűlés rendelete szerint már szeptember 1-jétől fizetni kellene az itt található parkolóhelyekért is, de a parkolási törvény módosítása miatt nem lehetett kivitelezni.

Meg kellett várni, amíg az Országgyűlés módosította a közterületi parkolás jogi szabályait, majd a Fővárosi Közgyűlés is újraszabályozta a parkolási rendeletét. Ezért érdemben csak júniusban kezdődhetett a munka, melynek nyomán hamarosan közbeszerzési eljárást írnak ki a jegyautomatákra. Ha lezárul a 75 napos folyamat, akkor év végétől ezeken a területeken is fizetős lesz a parkolás.

A várakozások szerint ezzel javul a parkolási helyzet az adott útszakaszokon, mert a fizetés elriasztja a hosszasan ott várakozókat, így lesznek üres helyek, illetve csökken az üres hely reményében köröző autók száma, ami csökkenti a környezetszennyezést.