A Delhi közlekedésrendészet Facebook rajongói oldalának eddig közel 18 ezer tagja van. A New York Times értesülései szerint a kezdeményezés segítségével eddig 665 bírságot szabtak ki a felhasználók bejelentései nyomán. Az indiai város rendőrsége azért döntött a Facebook oldal elindítása mellett, mert a 12 milliós fejlődő nagyvárosban mindössze 5 ezer közlekedési rendőr teljesít szolgálatot, a közlekedés pedig meglehetősen kaotikus.

A rendszabályozásra szükség van, mivel idén Delhi ad otthont az októberben kezdődő Nemzetközösségi Játékoknak – a négyévente megrendezett esemény a harmadik legnagyobb sportesemény a világon. Az ide látogató külföldiek miatt is fontosnak tartja a rendőrség, hogy javítson a közlekedési morálon. “A Nemzetközösségi Játékok idején a forgalom irányítása nagy kihívás elé állítja a Delhi rendőrséget, ám ez a feladat nem sikerülne a lakosság aktív együttműködése és részvétele nélkül” – írják a Facebook oldalon a kezdeményezésről.

Természetesen sokan ellenzik ezt a megoldást, hiszen a felhasználók által megörökített szabálysértők adatait maguk a felhasználók osztják meg a közösséggel az illető hozzájárulása nélkül. Az oldalon azonban a tagok üdvözölték a módszert, többen várják, hogy más városokban is bevezessék a lakossági bejelentésen alapuló büntetést.

Szakértők szerint számos oka van annak, hogy a közúti közlekedés nagyon veszélyessé vált Indiában. A rendőrség egyrészt túlterhelt, nem mindig jut ereje a szabályok betartásának kikényszerítésére, másrészt a rendőrök hajlamosak rá, hogy kenőpénzért szemet hunyjanak a szabálytalanságok fölött. A szabálysértők elnéző bánásmódra, csekély büntetésre számíthatnak, amely rendszerint késik, sokszor pedig el is marad. Ha valakinek bevonják a jogosítványát, mert súlyosan vét a közlekedési szabályok ellen, kenőpénz ellenében könnyen visszaszerezheti.

A balesetektől frusztrált indiaiak sokszor nem várják meg, hogy a hatóságok lépjenek, maguk intézkednek. Gyakran előfordul, hogy spontánul összeverődött emberek szabálytalankodó sofőröket vernek meg.

Az igazságtevő csoport a Facebookon

Ön szerint helyes ez a módszer?

Forrás: Technet.hu