Mielőtt útnak indulunk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy rendben vannak-e a biztosításaink, hiszen bármilyen káresemény előfordulása komolyan megterhelheti a családi kasszát.

A kötelező felelősség biztosításunk hatálya kiterjed az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség és Svájc területére, valamint a nemzetközi zöldkártya rendszer azon országaira, amelyek megállapodást kötöttek a magyar Nemzeti Irodával.

A zöldkártya rendszerhez tartozó országokat a PSZÁF honlapján lehet ellenőrizni. A zöldkártya kiváltása ingyenes, hiszen a kötelező biztosítás mellé járó igazolás, ezért érdemes minden esetben igényelni, ha külföldi utat tervezünk.

Baleset külföldön (x) 1
Baleset külföldön (x) 2

Baleset külföldön (x)

Baleset külföldön (x)

Baleset külföldön (x) 6
Baleset külföldön (x) 7
Baleset külföldön (x) 8
Fotó megosztása:
Baleset külföldön (x) 9
A külföldön okozott vagy elszenvedett baleset esetén a kártérítés összegét, az adott ország határozza meg, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és kötelességünkkel.
A károsult keresetet indíthat a felelősségbiztosítást nyújtó biztosító ellen a lakóhelye szerinti tagállamban, illetve a baleset bekövetkezésének helye szerinti tagállamban is.
A külföldön bekövetkezett kár bejelentésének határidejét mindig a hazaérkezés időpontjától kell számítani. Ha a kárt harmadik külföldi országban okozták (pl. ukrán forgalmi rendszámú gépjárművel Olaszországban), akkor a baleset helye szerinti ország Gépjármű biztosítási Szövetségével kell felvenni a kapcsolatot. A továbbiakban ők tudnak segíteni az ügy rendezésében.
A külföldi káreseménynél, amikor mi vagyunk a károkozók, a hazaérkezés után azonnal tájékoztatnunk kell a saját biztosítónkat, amennyiben mi vétlenek voltunk, a hazaérkezés után a károkozó biztosító társaságának magyarországi kirendeltségét kell keresnünk.
A kötelező biztosításunk alapján a biztosítónk kifizeti helyettünk a károsult kárigényét. Ezután két lehetőségünk van: vagy 60 napon belül egy összegben visszafizetjük a biztosítónknak az összeget, vagy pedig emelkedni fog a biztosítási díjunk, mert a bonus-malus besorolásunk 2 osztállyal csökken a biztosítási évfordulót köbvetően. Ez a visszaminősítés nem függ a káresemény nagyságától.

Ellenőrizzük tehát, hogy befizettük-e a biztosítás díját és váltsuk ki a zöldkártyát minden utazás előtt!
Baleset külföldön (x) 10

 Új termék a piacon

A biztosítási piacon 2010 augusztustól hozzáférhető lesz online formában kalkulálhatóan, azaz új termék, mely lehetőséget nyújthat, hogy az értéküket biztonságban tudják azok is, akik nem szeretnének nagyobb összeget áldozni cascójuk havonkénti megfizetésére. Ez a casco biztosítás kedvező áron és nagyon egyszerűen fog kapcsolódni a kötelező biztosításunkhoz, így érdemes lesz figyelni a róla szóló híreket. Nagyon sok autós számára fog megoldást jelenteni a casco és a kötelező biztosítás megkötéséhez.

További információk a www.pba.hu honlapon >>> .