Autóját eladta, ezt be is jelentette, ám ennek ellenére is megtörténhet, hogy a volt tulajdonoson hajtják be a parkolási vagy az úthasználati pótdíjat. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a helyzet fonákságaira mutatott rá és megoldást kért az illetékes miniszterektől.
 
Szabó Máté közleményében a hatályos jogszabályok visszásságával magyarázta a problémát. Ezek szerint ugyanis nemcsak az eladónak, hanem a vevőnek is tizenöt napon belül be kell jelentenie a tulajdonosváltozást. A bejelentett eladás, de be nem jelentett vétel esetén a hatóság “az átírás elmulasztása” indokával a járművet papíron ki is vonhatja a forgalomból – emlékeztetett az ombudsman.

Szabó Máté a jogszabályból fakadó másik problémára is felhívta a figyelmet. Rámutatott arra: az autó eladója hiába jelenti be a tulajdonosváltást, előfordulhat, hogy továbbra is rajta hajtják be a parkolási vagy az úthasználati pótdíjat. Amíg ugyanis a vevő nem kezdeményezi a jármű átírását, addig a legutóbbi tulajdonos és üzemben tartó szerepel a nyilvántartásban. Az eladó számára a helyzet tisztázása pedig akár még perbe is kerülhet – tette hozzá.

A biztos megdöbbentőnek nevezte, hogy ezerszámra közlekednek olyan járművek, amelyeket a hatóság – az átírás elmulasztása miatti szankcióként – és akár több évvel ezelőtt – kivont a forgalomból. Ráadásul jogszerűen nem is használható az ilyen járművek forgalmi engedélye és rendszáma, hiszen a forgalomból kivonó határozat értelmében ezeket le kellett volna adni.

Az ombudsman az általa megállapított visszásságok miatt a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, valamint a belügyminiszterhez fordult. Szabó Máté közleményében kiemelte: a gépjárművekkel kapcsolatos bűnözés elleni hatékony fellépéshez, a közlekedési szabályok érvényre juttatásához, valamint egy esetleges káreseménynél is elengedhetetlen, hogy a közlekedésben részt vevő járművek adatai naprakészek legyenek.