A Daimler német autógyártó társaság több mint 2 milliárd eurós nyereséget ért el az idei második negyedévben, az egy évvel korábbi 1 milliárdos veszteség után.

A német Daimler 4,7 milliárd euró adózás utáni nyereséget ért el 2010-ben.

A német Daimler 4,7 milliárd euró adózás utáni nyereséget ért el 2010-ben.


Az egyebek között a Mercedes, a smart és a Maybach márkájú kocsikat gyártó cég pénteki gyorsjelentése szerint a kamat- és adófizetés előtti eredmény (EBIT) 2,1 milliárd euró volt az április-júniusi időszakban. A bevétel az egy évvel korábbi 19,6 milliárd euróról 25,1 milliárdra nőtt.

A társaság, amely Kecskeméten gyárat épít, főként a Mercedes luxusautók iránt Kínában és az Egyesült Államokban megugrott kereslet hatására javította eredményét. A nyereség főként a személygépkocsi-eladások bővüléséből származik, a személyautó-üzletág 1,4 milliárd eurós nyereséggel zárta a második negyedévet, szemben az előző év azonos időszaki 304 millió eurós veszteséggel.

Nyereséges volt ugyanakkor a haszongépjármű-üzletág is, amely az egy évvel korábbi 508 millió eurós veszteség után 300 millió eurós profitot könyvelhetett el.

 A második negyedévre vonatkozó részletes adatokat július végén teszik közzé, azonban az előzetes jó eredmény miatt már most valószínű, hogy tovább emelik a 2010-re vonatkozó, előzőleg több mint 4 milliárd eurós nyereségre vonatkozó előrejelzésüket – jelentette be a cég.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern Kecskeméten épít 800 millió eurós (200 milliárd forintos) beruházással megvalósuló, 2500 munkavállalót foglalkoztató üzemet, ahol 2012-től gyártják majd a Mercedes kisebb modelljeit.