Idén az első félévben 53,1 százalékkal csökkent a Magyarországon forgalomba helyezett személygépkocsik száma az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn.


Az MGE adatai szerint a tavalyi első félévben 39 735 személygépkocsit helyeztek forgalomba, míg idén az első félévben 21 510-et. A márkák alapján a Ford áll az élen az első félévi 2670 forgalomba helyezett kocsival, a második a Škoda 2311, a harmadik pedig az Opel 4729 darabbal ezen a listán.

Az adatokból kiderül, hogy január és június között 46,3 százalékkal esett vissza a nagykereskedelemben értékesített – az importőrök által a kereskedésekbe kiszállított, valamint az általuk közvetlenül eladott – személygépkocsik száma – derül ki az MGE-összegzésből.

Az adatsor szerint a tavalyi első félévben 51 146 személygépkocsit értékesítettek az importőrök, míg az idén az első félévben mindössze 24 207-et. A forgalomba helyezéshez képesti nagyjából 2700 autós különbséget a raktárkészlet és a külföldre eladott autók jelentik. Ez elvileg azt jelentheti, hogy arányában több külföldi vesz nálunk autót idén.

A márkák közül az eladott autókat tekintve a rangsor élén a Volkswagen áll az első félévi 3198 értékesített kocsival, a második a Škoda 3065 eladott autóval, míg a harmadik legnépszerűbb márka a Ford 2898 eladott személygépkocsival.
    
Az MGE az idén az egész évre már csak 50 ezer személygépkocsi eladásával számol, a korábban becsült 65 ezerrel szemben.

Forrás: MTI