BMW-ben, Merciben van most is
BMW-ben, Merciben van most is

Olcsó éjjellátó kamera autóvezetőknek

Olcsó éjjellátó kamera autóvezetőknek

BMW-ben, Merciben van most is
Nem kell hűteni az új szenzort
Fotó megosztása:
BMW-ben, Merciben van most is

BMW-ben, Merciben van most is

BMW-ben, Merciben van most is


A jövőben gyakoribbá válhat az éjszakai, ködben való vezetést segítő infrakamera, miután német kutatóknak is sikerül kifejleszteniük egy olcsó, szobahőmérsékleten is működő infraszenzort.

A sötétből hirtelen előbukkanó gyalogosok és állatok érzékelésére alkalmas infravörös kamerákat korábban azért nem alkalmazták nagy számban az autóiparban, mert az ilyen kamerák többségénél a szenzor folyamatos hűtésére van szükség. A szobahőmérsékleten is megbízható, pontos képet alkotó kamerák technológiája fölötti jogok többségével pedig az amerikai Védelmi Minisztérium rendelkezik, így az ilyen eszközök megjelenése korábban szinte kizárt volt az európai piacokon.

A német Fraunhofer Intézet kutatói azonban szintén kifejlesztettek egy szobahőmérsékleten működő szenzort (Infrared Focal Plane Array, IRFPA), amely már az európai felhasználók számára is elérhető lesz. Az eddig elvégzett tesztek bizakodásra adnak okot, ugyanis a szenzorral készült felvételek tiszták és jól láthatók.

Az IRFPA abban különbözik a hagyományos infrakamerákban használt érzékelőktől, az úgynevezett mikrobolométerektől, hogy a céltárgyból érkező hősugárzást nem kell analóg jellé alakítani, hanem közvetlenül konvertálják digitális információvá.

Ezzel a technológiával pedig elhagyhatják a szenzor hűtését, ezáltal sokkal könnyebb és az akkumulátorok élettartamát is jelentősen növelő, hordozható infrakamerákat lehet létrehozni – magyarázta Dirk Weiler, az IRFPA fejlesztésével foglalkozó kutatócsoport vezetője.

Szakemberek szerint az így létrehozható hordozható eszköz segítheti a tűzoltók munkáját is, amikor füsttel teli helyiségekben kutatnak túlélők után – olvasható a Science Daily tudományos szakportál beszámolójában.

Forrás: MTI