Räikkönen nagyon gyors aszfalton 1
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 2

Räikkönen nagyon gyors aszfalton

Räikkönen nagyon gyors aszfalton 13
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 14
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 15
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 16
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 17
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 18
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 19
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 20
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 21
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 22
Fotó megosztása:
Räikkönen nagyon gyors aszfalton 23 Figyelemreméltóan nyitott Kimi Räikkönen élete első aszfaltos világbajnoki futamán. A finn versenyző a negyedik időt szerezte meg a futamot megelőző közös teszten, ami önmagában sem rossz, de ha hozzátesszük, hogy az megegyezik azzal, amit Sebastien Loeb ért el, akkor még inkább felértékelődik.

A Citroën hatszoros világbajnoka 2004 óta egy kivétellel az összes aszfaltos vb-futamot megnyerte, így a most kezdődő Bulgár-rali első számú esélyese. Räikkönen pedig mindössze hatodik világbajnoki versenyén indul a Citroën C4 WRC-vel.

“Sokkal magabiztosabb aszfalton, ez biztos” – mondta Kaj Lindström, Räikkönen navigátora a wrc.com-nak a pilótáról. “Az elején volt egy kis késés, amitől kihűltek a gumijaink az első menet előtt, de utána már jobban alakultak a dolgok. Remekül ment a verseny előtti teszten is és remek időket futott itt is, szóval izgatottan várom ezt a ralit.”

Räikkönen nagyon gyors aszfalton 24

“Kétségtelenül nagyon gyors aszfalton” – értékelte a 2007-es F1-világbajnokot Sebastian Loeb. “Azt hiszem, az lesz számára a legnehezebb, hogy az első körben gyors legyen – azután, hogy csak kétszer mehettünk a szakaszokon, a pályabejárás során. De ma az első menetben is jól ment, szóval érdekes lesz holnap.”

Räikkönen 1,1 másodperccel volt lassabb a 2,65 kilométeres szakaszon, mint a shakedownt megnyerő Petter Solberg. A norvég tempója is érdekes, hiszen ő abszolút nem aszfaltmenő és 11 év után ezen a versenyen új navigátorral indul.

“Nem rossz mi?” – mondta Solberg a záró, egyben leggyorsabb, 1 perc 39,4 másodperces menet után. “Az autó remekül üzemel és az autón belüli együttműködés tekintetében is elégedett vagyok. A tesztre kijelölt út nem teljesen felel meg annak, amit a pályabejáráson láttunk – egy kicsit csúszósabb, de az autó beállítása remekül működött.”

Räikkönen nagyon gyors aszfalton 25

A Bulgár-rali július 9-én, azaz holnap kezdődik reggel kilenckor. A versenyt most úgy tűnik, a Citroën várhatja magabiztosabban, hiszen a teszt első öt helyén a francia autógyár autói sorakoznak. A Ford autói csak ezután.

A legjobbak ideje a shakedownon:

1. P. SOLBERG Citroen C4 WRC. 1:39.4
2. SORDO Citroen C4 WRC. 1:39.8
3. OGIER Citroen C4 WRC. 1:39.9
=4. LOEB Citroen C4 WRC. 1:40.5
=4. RAIKKONEN Citroen C4 WRC. 1:40.5
6. HIRVONEN Ford Focus RS WRC 09. 1:41.3
7. LATVALA Ford Focus RS WRC 09. 1:42.2
=8. P-G ANDERSSON Ford Focus RS WRC 08. 1:42.6
=8. WILSON Ford Focus RS WRC 08. 1:42.6

Videó a shakedownról: