Az amerikai Vakok Intézete és a Virginiai Műszaki Egyetem közös fejlesztése az az új technológia, melynek révén valóra válik az eddig elképzelhetetlen: a vak ember is volán mögé ülhet. Várhatóan 2011-ben mutatják be az első prototípust, egy speciálisan átalakított autót, melyet ún. “nem vizuális interfészekkel” szerelnek fel.

Buggyba tesztelték

Buggyba tesztelték

Buggyban tesztelték


A különleges kezelőfelület a vak emberek számára érzékelhető formában szállít információt környezetéről. A projekt eredetileg egy DARPA pályázatra készült, még 2007-ben. A vezető nélküli, a forgalmat érzékelni képes automata rendszerrel az egyetem akkor harmadik helyezést ért el.

A projektet aztán az amerikai Vakok Intézetével karöltve fejlesztették tovább, létrehozva egy olyan autót, mely képes irányítani a vak sofőrt. Az autó rezgésekkel jelzi a vezetőnek, hogyan reagáljon az éppen fennálló forgalmi helyzetre.

A prototípus bemutatására és az első tesztvezetésre 2011 januárjában, a Daytonai Nemzetközi Autófesztiválon kerül sor. A technológiát egy buggyban tesztelték, de a prototípushoz egy Ford Escape-et módosítanak: rezgéssel és sűrített levegő kifújásával egyféle jelnyelvre fordítja le a forgalmi helyzetet a vak sofőrnek. A tesztpilótát egyébként még nem választották ki, de jelentkező biztos lesz szép számmal, hiszen ez az első eset, hogy egy vak ember önállóan vezethet autót.

Forrás: Technet.hu