Az amerikai Vakok Intézete és a Virginiai Műszaki Egyetem közös fejlesztése az az új technológia, melynek révén valóra válik az eddig elképzelhetetlen: a vak ember is volán mögé ülhet. Várhatóan 2011-ben mutatják be az első prototípust, egy speciálisan átalakított autót, melyet ún. “nem vizuális interfészekkel” szerelnek fel.

Egyetemisták építik
Egyetemisták építik

Vakok is vezethetnek autót

Vakok is vezethetnek autót

Egyetemisták építik
Ford Escapebe építik a rendszert
Buggyba tesztelték
Fotó megosztása:
Buggyba tesztelték

Buggyba tesztelték

Buggyban tesztelték


A különleges kezelőfelület a vak emberek számára érzékelhető formában szállít információt környezetéről. A projekt eredetileg egy DARPA pályázatra készült, még 2007-ben. A vezető nélküli, a forgalmat érzékelni képes automata rendszerrel az egyetem akkor harmadik helyezést ért el.

A projektet aztán az amerikai Vakok Intézetével karöltve fejlesztették tovább, létrehozva egy olyan autót, mely képes irányítani a vak sofőrt. Az autó rezgésekkel jelzi a vezetőnek, hogyan reagáljon az éppen fennálló forgalmi helyzetre.

A prototípus bemutatására és az első tesztvezetésre 2011 januárjában, a Daytonai Nemzetközi Autófesztiválon kerül sor. A technológiát egy buggyban tesztelték, de a prototípushoz egy Ford Escape-et módosítanak: rezgéssel és sűrített levegő kifújásával egyféle jelnyelvre fordítja le a forgalmi helyzetet a vak sofőrnek. A tesztpilótát egyébként még nem választották ki, de jelentkező biztos lesz szép számmal, hiszen ez az első eset, hogy egy vak ember önállóan vezethet autót.

Forrás: Technet.hu