Az árvízkárosultak hatékony és kézzelfogható megsegítése érdekében nemzeti összefogást hirdetnek a legnagyobb magyar közúti fuvarozók. A Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alapítói a következő féléves időszak alatt közel 2 milliárd forint jövedékiadó-többletet biztosítanak a magyar költségvetésnek oly módon, hogy 2010. december 31-ig itthon vásárolják meg azt a több mint 20 millió liter gázolajmennyiséget, amit korábban a Magyarországról európai célállomások felé induló fuvarjaik esetében – költségmegtakarítási okokból – Ausztriában tankoltak.

A Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alapítója a tíz legnagyobb hazai közúti fuvarozó és logisztikai vállalkozás, amelyek a hazai nemzetközi fuvarozási piac mintegy 30 százalékát bonyolítják mintegy 4500 kamionnal. Tagjai: a Waberer’s Holding, a Szemerey Transz, a Révész Trans Kft., a Huncargo Spedition Szállítmányozási Kft., a PREVOST Hungária Kft., a Lerton Trans Hungary, a Gartner Intertrans Hungária Kft., az Eurolux-Trans Nemzetközi Fuvarozási Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft., a Horváth Rudolf Intertransport Kft., a Transtank Nemzetközi Tankautó Fuvarozási Kft.

A civil kezdeményezés azt javasolja a kormánynak, hogy az így megnövekedett költségvetési forrással növelje meg az árvízi helyreállításra szánt kormányzati segélycsomag összegét.

Nemcsak adnak, de kérnek is az alapítók, azt szeretnék, hogy a megkezdett tárgyalások eredményeként a kormány tegye lehetővé a kereskedelmi gázolaj bevezetését a közúti fuvarozók számára. Matolcsy György a kormány nevében ígéretet tett, hogy ha a fenti kezdeményezés valóban behozza a jelölt összeget, akkor 2011. január elsejétől bevezeti a kereskedelmi gázolaj kategóriát Magyarországon, ami literenként 8 forint jövedékiadó-visszatérítést jelentene.

20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért 1
20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért 2

20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért

20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért

20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért 5
20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért 6
Fotó megosztása:
20 millió liter gázolaj az árvízkárosultakért 7


A fórum alapítói ezen túlmenően vállalták egy-egy, az árvíz által lerombolt ház felújítását, illetve rendbe hozatalát. Wáberer György kezdeményezéséhez csatlakozott a Market Zrt. Az építőipari vállalkozás szakemberei ingyenesen elkészítik az újjáépítendő házak típusterveit, amelyek közül a települések polgármesterei által rászorultság alapján kiválasztott családok kiválaszthatják a számukra megfelelőt. Ezt követően a társaság a megjelölt típusú házak bármelyikét két hónap alatt felépíti és átadja a fedél nélkül maradt családoknak.

A kezdeményezéshez az alapítók várják az újjáépítés sikeréért felelősséget érző vállalkozások és magánszemélyek csatlakozását és felajánlásait.