Csak az vehet részt gépjárművezetői tanfolyamon, illetve tehet vizsgát a jövőben, aki igazolja az alapfokú iskolai végzettségét – derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Az új, 2011. január 1-jével életbe lépő rendelet úgy fogalmaz, hogy a gépjármű vezetésére jogosító vezetői engedély megszerzésére irányuló közúti járművezetői tanfolyamra az vehető fel, valamint elméleti vizsgát az tehet, aki a közoktatásról szóló törvény szerinti alapfokú iskolai végzettséget megszerezte.

A közlönyben leírtak szerint az alapfokú iskolai végzettség megszerzését igazolni kell, mégpedig a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott módon. Csakhogy a gazdasági és közlekedési miniszter 2005-ös rendelete csak az írni-olvasni tudáshoz köti a jogosítvány megszerzését, és nem szól annak igazolásáról.

Mi kombinálnánk a kettőt, hozzon az ügyfél bizonyítványt, de egy IQ-tesztet is kitöltetnénk vele, kezdve azzal, hogy a nevét le tudja-e írni.

Önök, hogy szűrnék ki a jogosítványra alkalmatlanokat?

Forrás: MTI