Azután, hogy hétfőn kiszivárogtak a képei, tegnap délután az Egyesült Államokban bemutatkozott a hatodik generációs Volkswagen Jetta. Európában is volt ennyi generáció, csak nálunk a típust Vento és Bora néven forgalmazták. Az új Jettát a New York-i Times Square-en leplezte le a német gyártó, ahol Katy Perry prezentált egy kisebb koncertet.

Az új Jetta 9 centiméterrel hosszabb, mint elődje, azaz 4,64 méter hosszú, ám nemcsak a teljes karosszéria bővült, de az első és hátsó tengely is 7 centivel távolabb került egymástól, így 2,65 méterre vannak. A kocsi 1,45 méter magas, 1,78 méter széles. Közleményében a Volkswagen hangsúlyozza a modell tágasságát, amelynek alapköve, hogy méretnövekedés hatására 6,7 centivel bővült a lábhely.

Az autó elődjeivel ellentétben nem osztozik a karosszériaelemeken a Golffal, hanem teljesen önálló modell, akár a CC vagy a Tiguan. Formáját a januárban bemutatott NCC tanulmány inspirálta. Elődjénél szögletesebb a jármű, külsejét főként a vízszintes élek alkotják, jellegében azonban ugyanazt a hagyományos szedán formát hozza, mint eddig.  

Hatféle motorral készül

Hatféle motorral készül

Hatféle motorral készül


Európában hat motorral indul a Jetta gyártása. Az alapmotor az 1,2-es turbós, 105 lóerős teljesítménnyel. Ezen túlmenően benzinesből még két 1,4-es feltöltős, 122 és 160 lóerős választható. A csúcsmodell a 200 lóerő teljesítményű, 2,0 literes, szintén turbós négyhengeres. Dízelből 1,6 és 2,0 literes motor választható, előbbi 105, utóbbi pedig 140 lóerős teljesítménnyel. Az 1,2 TSI-t leszámítva a többi motorhoz a manuális sebességváltó helyett kérhető duplakuplungos automata, a két dízelnél és a 2,0 TSI-nél hatfokozatú, a két 1,4-esnél pedig hétsebességes.

Az 1,2 TSI és az 1,6 TDI különösen takarékos, BlueMotion változatban is elérhető lesz, amelynek fogyasztáscsökkentő megoldásai között Start&Stop rendszer és fékenergia-visszatáplálás is szerepel. A benzines variáns 5,3 litert fogyaszt, míg a dízel beéri 4,1 literrel is, ami igazán kiemelkedő egy ekkora autótól.

Az első videó az új VW Jettáról: