A Portugál-rali vasárnapjának programja:

SS14 Felizes 1 – 21,28 km 
SS15 Loule 1 – 22,51 km
SS16 Felizes 2 – 21,28 km 
SS17 Loule 2 – 22,51 km
SS18 SSS Estadio Algarve 2 – 2,03 km

Le a kalappal a Citroën előtt, mert megengedték a két Sebastiennek, hogy ma megküzdjenek az első helyért. A Citroën hatszoros bajnoka, Sebastien Loeb tegnap 21 másodperces hátránnyal ment pihenni az élen álló Sebastien Ogier-vel szemben, aki a Citroën Junior Csapat versenyzője. Vagyis könnyedén kérhették volna tőle, hogy vegyen vissza. De nem.

Loeb viszont odatette magát, megnyerte az első négy, murvás gyorsaságit, de druszája sem adta olcsón a bőrét, egyet kivéve mindegyiken második volt, így a címvédő csak csökkenteni tudta a hátrányát. Ezzel a napot és a versenyt záró mindössze 2 kilométeres szuperspeciálra több mint hét másodperces előnnyel érkezett Ogier.

Az Algarve stadionban kialakított aszfaltos szuperspeciálon elvileg ezt csak egy fatális hibával lehet elveszíteni. Ogier nem hibázott, sőt az egymás elleni küzdelemben is gyorsabb volt a regnáló világbajnoknál. Vagyis a fiatal francia, akit egyértelműen Loeb utódjának tartanak, megszerezte pályafutása első győzelmét. Tuti nem az utolsót.

Új király született a raliban? 2

“Egyszerűen tökéletes” – mondta Ogier. “Csodálatos hétvége volt, az első naptól mostanáig hajtottam – egész hétvégén kemény csatát vívtam. Harcoltam, hogy magam mögött tartsam Sebet (Loeb). Így megnyerni az első versenyemet, hogy megküzdöttem Sebbel, egyszerűen tökéletes. Új-Zélandon elvesztettem, de mondtam, amikor nyerni fogok, még boldogabb leszek – és ma nagyon boldog vagyok. “

Sebastien Loeb elismerte, hogy ezen a hétvégén utolérhetetlen volt Ogier, és gratulált honfitársának a sikerhez. “Nagyon remekül dolgozott – legyőzhetetlen volt” – mondta Loeb. “Túl sok időt vesztettem az első nap, amit a következő két napban már nem tudtunk ledolgozni. Nagyon, nagyon gyors volt. Most már igazi kihívó. Megmutatta, hogy bárkinél gyorsabb Portugáliában. Számomra a második hely nem olyan rossz a bajnokság szempontjából. Fontos volt megszerezni ezeket a pontokat.”

Győzelmével Ogier a világbajnoki pontversenyben is javított, immár ő a második Sebastien Loeb mögött, lemaradása 38 pont. A Citroën is örülhet, hiszen Dani Sordo végül megszerezte a harmadik helyet, így jelentős előnyre tettek szert, hiszen Mikko Hirvonen negyedik lett, Jari-Matti Latvala pedig tegnap kiesett, így nem szerzett pontot.

Új király született a raliban? 3

Sőt, Hirvonen csak Petter Solbergnek köszönheti a negyedik helyet, mert a norvég a szuperspeciálon hibázott, két kerékkel felugratott az egyik terelőelemre. Újra kellett indítani autóját, amivel 14 másodpercet dobott el, így visszacsúszott az ötödik helyre.

Kimi Räikkönen ugyan a stadionban megmutatta, hogy zárt pályán képben van, hasított egy harmadik időt, de ez a verseny és mai nap főként nem az övé volt. A második szakaszon Henning Solberg kiesése után (elszakadt ékszíj miatt túlmelegedett a motor) előrelépett a nyolcadik helyre, de a következő szakaszon visszaesett a tizedikre, miután két gumija is tönkrement.
 
“Ma délután egy jobbkanyarban volt valami a belső íven és a jobb első gumim szétszakadt, amivel veszítettem két helyet” – mesélte Räikkönen. “Ilyen az élet, de végül is célba értem és sokat tanultam a versenyről.” Eredményével Räikkönen újabb pontot szerzett. 

Turán Frici és Zsiros Gábor eredménye még nincs (a cikk írásakor) meg a szuperspeciálról, de ma tovább javítottak és egy szakasszal a vége előtt az abszolút 23. helyen álltak.

Új király született a raliban? 4

A Portugál-rali végeredménye:

1. Sebastien Ogier    Citroën  3 ó 51 perc 16.1 s
2. Sebastien Loeb     Citroën       +7.9 s
3. Dani Sordo         Citroën    +1 p 17.6 s
4. Mikko Hirvonen     Ford       +1 p 32.0 s
5. Petter Solberg     Citroën    +1 p 35.7 s
6. Matthew Wilson     Ford       +7 p 10.1 s
7. Mads Ostberg       Subaru     +7 p 28.3 s
8. Federico Villagra  Ford      +10 p 36.1 s
9. Khalid Al Qassimi  Ford      +10 p 55.8 s
10. Kimi Räikkönen     Citroën   +11 p 34.3 s

A teljes eredménylistát ezen a linken nézheti meg.

A világbajnoki pontverseny állása hat futam után:

Egyéni bajnokság:

1. Sebastien Loeb 126 pont
2. Sebastien Ogier 88
3. Mikko Hirvonen 76
4.  Jari-Matti Latvala 72
5. Petter Solberg 63
6. Dani Sordo 49
7. Matthew Wilson 38
8. Federico Villagra 26
9. Henning Solberg 24
10. Kimi Räikkönen 15

Konstruktőrök:

1. Citroën Total World Rally Team 189 pont
2. BP Ford Abu Dhabi World Rally Team 163
3. Citroën Junior Team  106
4. Stobart M-Sport Ford Rally Team 84
5. Munchi’s Ford World Rally Team 40

A következő verseny a július 9-én kezdődő Bolgár-rali lesz, az évad első aszfaltos versenye.