A Portugál-rali szombati napjának programja:

SS8 Almodovar 1 – 26,20 km:
SS9 Vascao 1 – 25,23 km:
SS10 S Bras de Al Portel 1 – 16,12 km:

SS11 Almodovar 2 – 26,20 km:
SS12 Vascao 2 – 25,23 km:
SS13 S Bras de Al Portel 2 – 16,12 km:

Első látásra nem sok változott a Portugál-rali szombati napján péntekhez képest. Továbbra is Sebastien Ogier áll az élen, mögötte valamivel több, mint húsz másodpercnyire a következő versenyző. Csakhogy ezúttal az már nem Dani Sordo, hanem a címvédő Sebastien Loeb.

A Citroën Junior Csapat versenyzője a délelőtti három gyorsaságin kissé megszenvedte, hogy elsőként rajtolt, ekkor jócskán veszített előnyéből. Délután viszont, amikor már másodjára hajtottak a pályákon, sokat javított, még egy szakaszgyőzelmet is szerzett. Sebastien Loeb (Citroën) viszont négyszer is a legjobb volt, így tegnapi hátrányát megfelezve jött fel a második helyre.

“Egész nap próbáltunk keményen hajtani” – mondta Ogier. “Sokkal nehezebb volt, mint tegnap, de elégedett vagyok. Elsőként hajtottunk a pályákon, de nem veszítettünk sok időt. Úgy gondolom, nagyon nehéz lesz holnap, de végig küzdünk majd.”

Loeb csak délelőtt tudott közeledni Ogierhez, gyakorlatilag három szakasz alatt jött föl mögé, délután nem változott közöttük a különbség. Ezért is gondolja úgy a hatszoros bajnok, hogy a holnapi öt gyorsasági nem biztos, hogy elég lesz, hogy behozza a lemaradását.

Räikkönen szenved a tapasztalat hiányától 2

“Elég nagy a különbség. A mai nap elég nehéz volt és Ogier remekül hajtott” – mondta Loeb. “Hozta ugyanazokat az időket és mégsem tette tönkre úgy a gumijait. Én túl óvatos voltam a gumikkal az első szakaszban és ezzel egy kicsit sokat veszítettem. Nagyon jól megy, és holnap mi is csak a másodikként rajtolunk, szóval nem lesz könnyű előnyre szert tenni.”

Bízzunk benne, hogy ezúttal nem kap utasítást a fő Citroën csapattól Ogier, akkor izgalmas holnapi napra és egy ideig még izgalmas bajnokságra van kilátás. Ha Loeb ismét nyer, akkor durván elhúz a pontversenyben.

A tegnap még második Dani Sordo (Citroën) a délutánnak még harmadikként vágott neki, de a gumijai nem bírták, így le kellett lassítania. Ezzel lecsúszott a győzelemért való küzdelemről és már csak negyedik, jelentős hátránnyal. A virtuális dobogó harmadik fokát így Petter Solberg (privát) foglalja el. Ők ketten, illetve az ötödik helyen álló Mikko Hirvonen (Ford) csatázhatnak a harmadik helyért holnap, hiszen egymáshoz képest 20 másodpercen belül vannak. Hirvonen bizakodó, hiszen ma nem ment rosszul, egy defekt miatt veszített sok időt.

A Ford szempontjából nemcsak Hirvonen öt verseny óta tartó gyengélkedése jelent problémát, de ezúttal úgy tűnik, a konstruktőri bajnokságban is jelentősen elmaradnak a Citroentől. Várhatóan Loeb és Sordo is jó sok pontot gyűjt Portugáliában, a kék ovál viszont csak Hirvonen pontjaira számíthat, miután Jari-Matti Latvala ma a második szakaszon kiesett a versenyből.

A finn négy kanyarral a rajt után lecsúszott az útról, eltalált egy fát, majd onnan negyven méterre egy másik fa állította meg a Focust, amely olyan csúnyán összetört, hogy bár a superally szabály egyébként engedné, nem tud holnap rajthoz állni. 

Räikkönen szenved a tapasztalat hiányától 3

A hatodik helyen álló Henning Solberg, a hetedik Matthew Wilson és a nyolcadik Kimi Räikkönen minden bizonnyal szépen bekocsikáznak, sehol senki körülöttük. Kaj Lindstöm, Räikkönen navigátora úgy vélte, pilótája most különösen szenved a tapasztalat hiánya miatt, de azért vannak itt, hogy azt megszerezzék.

“Ez a verseny sokkal nehezebb, mint a korábbiak” – mondta Räikkönen. “Rengeteg kanyar van a gerinceken (beláthatatlanok – a szerk.) és az útfelület is sokat változik, amivel a tapadás is módosul. Ez a legnehezebb futam az idényben. Azért jöttem, hogy tapasztalatot szerezzek és azt is teszem. Nem kockáztatunk, tanulni akarok. Délután már jobban mentünk, úgy döntöttem, kicsit belehúzunk. Aztán az egyik féktávon túl gyors voltam és túlcsúsztunk. Semmi komoly, csak veszítettünk pár másodpercet.”

“Péntek reggel talán egy kicsit túl óvatosak voltunk” – ezt már Räikkönen navigátora tette hozzá. “Szükségünk van időre az autóban. Nem voltunk Új-Zélandon, csak egy rövid tesztünk volt itt és ez az első alkalom, hogy Kimi indul ezen a versenyen. Sokat fejlődött, délután már jobban mentünk. Elégedett vagyok, figyel az itinerre és jók is a jegyzeteink. Minden rendben.”

Kimi Räikkönen kicsúszik:


 
Bár tegnap úgy tűnt, hogy ma rajthoz állhat újra Ken Block, mivel elsőre úgy látszott, az amerikai Fordja nem sérült meg túlságosan a tegnap délelőtti balesetben. Csakhogy a vizsgálat kiderítette, hogy megsérült a Focusban a bukócső, így nem indulhattak el.

Turán Friciék ma tizenöt pozíciót javítva feljöttek a 30. helyre. Ám ez nagyjából a délutáni teljesítményüknek volt köszönhető – amikor 13. 14. és 16. időt mentek -, délelőtt ugyanis megint műszaki gondjuk volt. A magyarok immár a célba érkezésre hajthatnak.

Räikkönen szenved a tapasztalat hiányától 4

A Portugál-rali állása a szombati nap után
1.  Sebastien Ogier    Citroën  2 ó 50 perc 48.1 s
2.  Sebastien Loeb     Citroën     + 21.1 s
3.  Petter Solberg     Citroën     + 52.2 s
4.  Dani Sordo         Citroën   + 1p 05.7 s
5.  Mikko Hirvonen     Ford      + 1p 13.9 s
6.  Henning Solberg    Ford      + 3p 02.8 s
7.  Matthew Wilson     Ford      + 4p 41.8 s
8.  Mads Ostberg       Subaru    + 5p 36.7 s
9.  Kimi Räikkonen     Citroën   + 7p 29.7 s
10.  Federico Villagra  Ford      + 7p 55.1 s
 =   Khalid Al Qassimi  Ford      + 7p 55.1 s

A teljes eredménylistát ezen a linken nézheti meg.