A Portugál-rali pénteki programja:

SS2 Santa Klara 1 – 22,72 km
SS3 Ourique 1  20,21 km
SS4 Silves 1 – 21,36 km

SS5 Santa Klara 2 – 22,72 km
SS6 Ourique 2 – 20,21 km
SS7 Silves 2 – 21,36 km

Bár tegnap este Algarve stadionban rendezett szinkronpályás szuperspeciállal hivatalosan megkezdődött a Portugál-rali, az igazi verseny ma kezdődött. Tegnap még aszfalton köröztek, a mai hat szakasz viszont már murván zajlott.

Kétség sem fér hozzá, hogy a mai nap Sebastien Ogieré, az idén brillírozó francia az első szakaszon még kikapott Dani Sordótól, de a többi öt gyorsaságin leggyorsabbként száguldott. Persze anélkül, hogy a képességeit vitatnánk, tudni kell, hogy a világbajnoki pontversenyben negyedik, így ideális rajpozícióval startolt.

Holnap már nem lesz ilyen könnyű dolga, ő rajtol elsőként, így elsősorban ő takarít a többieknek. “Jó volt a mai nap. Próbáltunk keményen hajtani egész nap, az autó tökéletes volt” – mondta Ogier “Majd meglátjuk, mi történik holnap. Nehéz lesz elsőként menni az úton, de ez van.”

A Citroën Junior Csapat versenyzője nem könnyen kapta a sikert, hiszen a Portugáliában általában jól teljesítő Dani Sordo ezúttal is gyors volt. A reggeli szakaszgyőzelem mellé négy második helyet hozott a nap folyamán. A gyári Citroën csapat pilótája az utolsó szakaszig másodpercekre volt csak Ogiertől, de ott egy visszafordítóban sok időt veszített.

“Fékeztem, de a kocsi ment tovább. Szerencsém volt, mert egy kicsit le is csúsztam az útról” – mesélte Sordo.”Nem tudom, mi történhetett, de elértem a célba, szóval boldog vagyok.”

Tarol a Citroën Portugáliában 2

Világbajnokhoz méltóan teljesített Sebastien Loeb. Bár elsőként rajtolt egészen jó időket autózott, ennek is köszönhetően a lemaradása nem volt vészes. A harmadik helyet mégsem ennek köszönheti, hiszen az utolsóelőtti szakasz után még ötödik volt, sokkal inkább Petter Solbergnek (Citroën) és Mikko Hirvonennek (Ford). A norvég hivatalosan defektet kapott, a finn pedig teljesen elkoptatta a gumijait.

Sajnos azonban sokkal valószínűbb, hogy Loeb időeredményének tudatában a cél előtt szépen belassítottak. Hirvonen maga elé engedte Loeböt, Solberg pedig mindkettőjük mögé került. Ezt a feltételezést támasztja, alá, hogy épp csak Loeb mögé kerültek. A három pilóta alig öt másodpercen belül van.

Solbergnek nem volt szerencséje, hiszen tegnap a szuperspeciálon megütötte az autó első kerekét, amitől elhajlott a kormányösszekötő. A reggeli tízperces szervizben nem volt mód ezt kijavítani, így az első három szakasz így kellett teljesítenie.

Jari-Matti Latvala konzekvens tempójának köszönhetően megnyerte az előző futamot Új-Zélandon. Az egyenletességgel most sincs gond, de a tempója nem az igazi, lehet, hogy a finn mégsem hagyta maga mögött a tavaly itt elszenvedett horrorisztikus balesetet. Lemaradása több mint egy perc. Mögötte jönnek a Stobart versenyzői, Henning Solberg és Matthew Wilson.

Tarol a Citroën Portugáliában 3

Kimi Räikkönen csak tízedik, hátránya tetemes több mint 3 perc, még a privát Made Östberg is jóval gyorsabb volt nála. “Egyértelmű, hogy a második kör, amikor már egyszer teljesítettem a szakaszokat sokkal könnyebb volt, így javultam egy kicsit. Délelőtt azonban nehéz volt – mondta a 2007-es F1 világbajnok majd kifejtette a problémákat. “Az itinert túl lassúra írtuk, a tapadás jobb volt, mint vártam. Meg kell ismernünk ezt a versenyt.”

Nincs a listán Ken Block. Az amerikai a negyedik szakaszon búcsúzott, amikor lecsúszott az útról és felborult a Forddal. Az autó nem sérült meg túlságosan, de pilóták nem mertek vele továbbmenni, mert elakadt a nagy fűben. Tavaly egy ugyanilyen próbálkozásánál gyulladt ki Conrad Rautenbach autója. Holnap a superally szabálynak megfelelően visszaállnak. Úgy tűnik nem jött be a Mikko Hirvonen oktatása, hiszen az amerikainak ez a harmadik világbajnoki versenye és a harmadik kiesése az első napon.

Sajnos Turán Frici sem látta meg a nap végi célt. Az első két szakaszon defekttel autóztak, majd kigyulladt az autójuk, utána tönkrement a váltó és hajtás. Holnap tíz perc büntetéssel folytatják. Nehéz megítélni ennek fényében, milyen is volt a tempójuk. Holnap talán okosabbak leszünk.  

A Portugál-rali állása a pénteki nap után
1.  Sebastien Ogier     Citroën   1ó 20 perc 34.4s
2.  Dani Sordo          Citroën      + 26.6s
3.  Sebastien Loeb      Citroën      + 44.8s
4.  Mikko Hirvonen      Ford        + 46.9s
5.  Petter Solberg      Citroën      + 49.9s
6.  Jari-Matti Latvala  Ford      + 1p 02.8s
7.  Henning Solberg     Ford      + 1p 20.7s
8.  Matthew Wilson      Ford      + 1p 54.6s
9.  Mads Ostberg        Subaru    + 2p 37.3s
10.  Kimi Räikkönen      Citroën    + 3p 18.1s

A teljes eredménylistát ezen a linken nézheti meg. 

Räikkönen vs. Block Algarve stadion: