Bár elsősorban a Ferrarinak megálmodott szebbnél szebb autók miatt emlékezetes az olasz Pininfarina tervezőstúdió, a 80. évfordulón egy aprócska villanyautót leplezett le a cég. A Battista “Pinin” Farina által 1930-ban alapított vállalat azt tervezi, hogy megvalósítja a Nido névre hallgató kocsit, amely elsősorban közüzemi vállalatok, önkormányzatok számára lehet vonzó.  


A 2004-ben kiállított tanulmány nyomán megvalósított prototípus kétszemélyes, de a tervek között 2+2-es kialakítás és kis áruszállító forma is szerepel. A tervek szerint évi tízezer darab készülhetne az autóból. A Pininfarina adatai szerint 20 hónapon belül indulhat a termelés, amelyhez nagyjából 120-130 millió eurós befektetés szükséges.

A járművet egy mindössze 41 lóerős villanymotor mozgatja, nyomatéka 125 Nm, ez elég is városi használathoz, hiszen a kocsi mindössze 900 kilogramm a 180 kilónyi akkumulátorral együtt. A városi törpe ugyanis alumíniumvázra épül, amelyre műanyag karosszéria kerül.


A Nido 6,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége 120 km/óra. A telepek egyszeri feltöltésével 140 kilométert tud megtenni a kocsi. Terveznek azonban egy konnektorról tölthető hibrid variánst is, ahol egy kisebb, belső égésű motor beépítésével nemcsak a teljesítmény, de a hatótávolság is megnövelhető.

A Nidóval párhuzamosan BlueCar néven négyszemélyes villanyautót is fejleszt a Pininfarina. A 250 kilométeres hatótávolsággal felvértezett járműre már nagyjából tízezer előrendelésük van, a gyártás 2011 végén indul.