A nyári időszakban olyannyira kedvelt fürdőzés rengeteg bosszúságot okozhat, ha nem tesszük meg a tőlünk elvárható óvintézkedéseket – figyelmeztet a rendőrség. A tolvajok kedvenc vadászterülete nyáron a strandok, uszodák környéke. A nagy tömeg alkalmas arra, hogy észrevétlenül emeljen fel valaki egy táskát, és azzal pillanatok alatt a kijárat felé induljon. Ezek az esetek viszont könnyedén elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel.

A védekezés legjobb módszere a megelőzés.

Mielőtt járművünket a parkolóban hagyjuk, győződjünk meg arról, hogy a járműben, látható helyen nem hagytunk semmiféle tárgyat, ami elcsábíthatja a tolvajt. Akár egy napszemüveg is lehet préda, de a megszerzésével okozott kár – betört üveg – sokba kerülhet az autósnak.


Amennyiben mégis van olyan csomag, amit a gépkocsiban kell tárolni, azt lehetőség szerint a csomagtartóban helyezzük el. (Másra a poggyászbiztosítás sem fizet.) Egyterű vagy kombi felépítményű autók esetében a csomagtérrolót minden esetben húzzuk ki, ezáltal a hátsó és oldalsó ablakon keresztül sem látható a csomagtér tartalma.

Miután a strandra bementünk, a még nálunk lévő értékeinket helyezzük el az értékmegőrzőbe, illetőleg a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk. Strandolni lehetőleg értékes tárgyakat ne vigyünk magunkkal, inkább hagyjuk szállásunkon.

A rendőrségnek nincs könnyű helyzete a hasonló esetekben indított nyomozás során. Az esetek felderítését megnehezíti, hogy a sértettek sokszor csak a strandolás végeztével észlelik a cselekményt, az elkövetőről ritkán van információjuk. Ha kárt szenvednek, azonnal tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon.