Az amerikai elnök azt reméli, hogy 2020-ig felére lehet csökkenteni az Egyesült Államok járműparkjának fogyasztását és az általa okozott légszennyezés mértékét. Barack Obama pénteken beszélt erről, amikor a washingtoni Fehér Házban aláírta a nehéz teherautók üzemanyag-fogyasztásának visszafogását célzó rendeletet. Erre a járműkategóriára korábban nem vonatkoztak fogyasztási és környezetvédelmi normák.

Az elnök azt a célt tűzte ki, hogy a 2014-es modellévtől kezdődően már a megállapítandó normák szerint készüljenek a közepes és nagy teherautók, amelyek az amerikai járműpark 4 százalékát képviselik, de az összes gépjármű által elfogyasztott üzemanyag több mint 20 százaléka jut rájuk.


Obama a pénteken aláírt rendeletben utasította az illetékes szövetségi hatóságokat, hogy dolgozzák ki a terveket a hibrid és elektromos, illetve a bioüzemanyaggal és földgázzal működő járművek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

Obama hangsúlyozta: a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa arra emlékeztet, hogy az Egyesült Államok hosszú távú energiabiztonsága az alternatív üzemanyagok és közlekedési technikák kifejlesztésétől függ.

Nem ez az első takarékossági döntés az Obama-kormány részéről, áprilisban jelentették be, hogy szigorítanak a személygépkocsik és a könnyű teherautók üzemanyag-fogyasztási normáin: a 2016-tól gyártandó autók kombinált fogyasztása ebben a kategóriában nem haladhatja meg a száz kilométerenkénti 6,6 literes értéket.

Forrás: MTI