A jövőben az önkormányzatok nem bízhatnak meg magántársaságokat közterületi parkolási feladatok ellátásával – közölte Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő, az indítvány egyik beterjesztője Budapesten.

A politikus kifejtette: a Fidesz által benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint a közterületi parkolással kapcsolatos feladatokat kizárólag maga az önkormányzat láthatja el vagy egy kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság. A törvényjavaslat hatályba lépése után magántársaságok ezt a feladatot csak addig láthatják el, ameddig jelenlegi szerződéseik szólnak.


A főváros V. kerületének polgármestere emlékeztetett: az Alkotmánybíróság tavaly év végén megsemmisítette a fővárosi parkolási rendeletet, illetve az annak jogszabályi hátterét adó önkormányzati törvény egyik passzusát. Ezért is sürgős a kérdés rendezése.

A Fidesz által beterjesztett javaslatnak egyik célja ezért éppen az, hogy megfeleljen az Alkotmánybíróság elvárásainak, továbbá, hogy világossá és szabályozottá tegyék a parkolás területén a jelenlegi jogi helyzetet, lehetőség szerint pedig a jövőben minden, a parkolás céljából befizetett forint az önkormányzatokhoz jusson el.

Rogán Antal kifejtette: ma a legmagasabb parkolási díj Budapesten – a budai Várban – 640 forint óránként, az új törvény viszont a legmagasabb parkolási díjat a 95-ös benzin átlagárához kötné, vagyis így a legmagasabb díj a főváros területén 544 forint lehetne óránként.


Hozzátette, reméli, hogy a fővárosi önkormányzat minden zónában csökkenteni fogja – az új jogszabály megalkotása során – a parkolási díjakat.

A politikus rámutatott arra is, hogy míg az eddig kivethető legmagasabb pótdíj az óradíj ötvenszerese volt, addig ez a jövőben negyvenszeres mértékű lehet. A várakozási díj és a pótdíj után késedelmi kamat nem követelhető – tette hozzá. A törvényjavaslat alapján a várakozási díj és pótdíj érvényesítése bírósági végrehajtás útján történik.

Forrás: MTI