A Toyota beleegyezett: kifizeti az amerikai kormány által kiszabott rekord összegű, 16,4 millió dolláros, azaz 3,2 milliárd forintos bírságot. A japán autógyár azért kapta a hatalmas büntetést, mert nem tájékoztatta megfelelően a szövetségi hatóságokat egyes modelljeinek a gázpedál beragadásával kapcsolatos meghibásodási problémáiról, s ezzel törvényt sértett – közölte Ray LaHood közlekedési miniszter hétfőn. 

A Toyota viszont tagadja, hogy megsértette az amerikai törvényeket, mint írják, azért egyezett bele a gyár a bírság megfizetésébe, hogy elkerülje az elhúzódó vitát és az esetleges pereskedést. (Ha a japán cég elutasította volna a büntetést, akkor az amerikai kormány bírósághoz fordulhatott volna.)
.
A kormány két hete szabta ki a bírságot. A Toyotának – amely január óta 2,3 millió autót hívott vissza az Egyesült Államokban a gázpedálgondok miatt – hétfőig kellett eldöntenie, hogy elfogadja vagy elutasítja a büntetést.


A kormány és az autógyár közötti megállapodás értelmében a Toyota hivatalosan nem tesz beismerő nyilatkozatot arról, hogy megsértette az előírásokat. LaHood azonban közölte: a japán cég a bírság megfizetésével elismerte, nem teljesítette a bármely meghibásodásra vonatkozó azonnali tájékoztatási kötelezettségét.

A Toyotának egy sor polgári peres eljárással is szembe kell néznie, az áldozatok családjai indítottak kereseteket. Ugyancsak vizsgálja a Toyota működését a tőzsdefelügyelet, valamint egy New York-i vádesküdtszék. A Toyoták nem akaratlagos gyorsulása az Egyesült Államokban állítólag 52 halálesetet okozott.

Ekkora összegű büntetést még nem szabtak ki egyetlen autógyár ellen sem, az eddigi legnagyobb 1 millió dollár volt.

Forrás: MTI