Lezárta a nyomozást a MÁV Biztosító ügyében a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), az ügy iratait a nyomozó hatóság április 8-án vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.
Közleményében a pénzügyőrség kifejti, hogy 2008. április 10-én indult nyomozás a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) intézőbizottságának elnöke, korábbi elnök-vezérigazgatója és társai ügyében sikkasztás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt.

Megállapították, hogy a MÁV ÁBE bankszámlájáról az elkövető több alkalommal részletekben 358 millió forintot, majd színlelt szerződés alapján egy összegben 666 millió forintot – összességében több mint 1 milliárd forintot – utalt át egy budapesti székhelyű betéti társaság hazai pénzintézetnél vezetett bankszámlájára. Az utóbbi összeget még ugyanezen a napon továbbutalták az egyesület vezetője és egy hozzá köthető személy hazai magánbankszámlájára.


Az ügyben felmerült, egy nagy értékű budapesti ingatlan értékesítéséhez kapcsolódó 358 millió forint vételár eredetét az eladók – az adófizetés elkerülése érdekében – fiktív kölcsönügylet alapján offshore cégek és más tagállamban vezetett pénzintézeti bankszámlák közbeiktatásával megpróbálták leplezni, az összeget további nyereség érdekében magáncélra fordították.

A nyomozás során a hatóság megállapította: a korábbi elnök-vezérigazgató családtagjai, személyes ismerősei és érdekeltségi körébe tartozó cégek igénybevételével vonta ki az egyesület vagyonából az említett összeget.

A MÁV ÁBE intézőbizottságának elnökét sikkasztással és ezzel összefüggésben pénzmosással, valamint csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az eljárás során további öt embert gyanúsítanak hasonló bűncselekményekkel. A bizonyítékok megalapozták a hat ember őrizetbe vételét, közülük az illetékes bíróság öt gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el.


Az eljárás során a bíróság zár alá vett egy, a hatóság által biztosítási intézkedésként lefoglalt, hatmillió forint értékű ingatlant, valamint tíz bankszámlát az azokon szereplő összesen mintegy 371 millió forint erejéig. Biztosítási intézkedésként foglalt le a hatóság további bankszámlákat is, amelyek feloldását követően 666 millió forintot visszautaltak az egyesületnek a biztosítóval szemben fennálló követelések kielégítése érdekében.

Forrás: MTI