Összesen ötvenezer elektromos autó megvásárlását tervezi húsz, részben állami vállalkozás Franciaországban. Hamarosan nyilvánosságra hozzák a szükséges pályázatokat is – jelentette be Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter kedden Párizsban. Ugyanakkor nemcsak magának akar villanyautókat a francia állam, de minden, 2012-ig elektromos autót vásárló privát vevő ötezer eurós (1,3 millió forintos) hozzájárulásban részesül.

A program részeként tizenkét francia város és iparvidék kötelezte magát töltőállomások hálózatának kiépítésére. Az állomásokat azonos szabvány alapján alakítják ki, így nem lesz olyan a helyzet, mint a mobiltelefonok esetében, ahol kétszázféle töltő létezik. Az autópályák melletti pihenőhelyeken és a bevásárlóközpontok parkolóiban is szorgalmazni fogják a töltőállomások kiépítését, hogy ezzel is támogassák az elektromos autók elterjedését.

Terjedhetnek a villanyautók

Terjedhetnek a villanyautók


A francia kormány hangsúlyozta: ezek a járművek rendkívül környezetkímélők, mivel alig termelnek légkörkárosító üvegházhatású gázokat. A kritikusok azonban rámutattak arra, hogy az autókat többnyire atomenergiából származó áram hajtja, az ezzel kapcsolatos környezetvédelmi problémák pedig még közel sincsenek megoldva.

További probléma az autók feltöltésének ideje. Minél gyorsabban töltik fel ugyanis a járművet, annál több energiát használ el, ez pedig hosszú távon gondokat okozhat az energiatermelésben.

Forrás: MTI