Fokozott közúti és közbiztonsági ellenőrzést tart a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a hétvégén a főváros útjain, főként az ittas vezetők és a rendszám nélkül közlekedők kiszűrése érdekében – mondta Szécsi Tibor, a BRFK osztályvezetője szombati sajtótájékoztatóján.

A főváros 15 pontján a közúti ellenőrzések mellett sebességet is mérnek és a megállított autósokat alkoholszondával is ellenőrzik. A ma reggel kezdődött akció során máris három olyan autót is találtak, amelyről hiányzott az egyik rendszámtábla, mert azt a tulajdonos a csomagtartóba tette. Ellenük feljelentést tettek, illetve helyszíni bírságot szabtak ki.

Szigorúbb ellenőrzés alá vonják motorkerékpárokat is, mert több kétkerekű tulajdonosa úgy alakítja át járművét, hogy egy kar segítségével felhajtja a rendszámtáblát, így gyorshajtás esetén nem tudják őt felelősségre vonni. Ha ilyen járművet találnak a rendőrök, bírságot szabnak ki, feljelentést tesznek, illetve soron kívüli műszaki ellenőrzést írnak elő.


A motorosok ellenőrzésére a motoros rendőröket is bevetették. Idén már két motoros halt meg a főváros útjain, míg tavaly hét kétkerekű vezetője vesztette életét.

A rendőrök ellenőrzik a forgalomtól lezárt Margit hidat, ugyanis azt a felújítás idején csak gyalogosok és kerékpárosok használhatják, de a biciklit is csak tolva, gyalogosan lehet átvinni a hídon.

A Közbiztonsági Háló elnevezésű program keretében tartott akció során a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeken jogtalanul parkolókat, illetve a kedvezmény igénybevételére kiadott igazolványt is ellenőrzik.

Forrás: MTI