Huszonöttel kevesebben haltak meg közlekedési balesetben az év első három hónapjában, mint az előző év hasonló időszakában. Összesen 155-en vesztették életüket az első negyedévben – közölte Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Már a múlt évben is csökkent a halálos balesetek száma és kevesebben vesztették életüket, mint az azt megelőző évben. A múlt évben olyan kevesen haltak meg közlekedési balesetben, mint 1964-ben, holott az akkor százezres járműszámhoz képest ma már több mint 3 és fél millió kocsi van az utakon.

Óberling József hangsúlyozta: az objektív felelősség rendszerének bevezetése óta, 2008-tól kezdődően kedvező tendenciát mutat a közlekedési balesetek számának alakulása. Tavaly 20 százalékkal, 1209-ről 972-re csökkent a balesetekben súlyosan, 12 százalékkal pedig 3150-ről 2769-re a könnyebben megsérültek száma.


A “zéró tolerancia” elv alkalmazása óta az ittas járművezetők száma is csökkenést mutat. Az ittasan okozott balesetek száma az év első három hónapjában országosan 10 százalékra csökkent. A fővárosban és Baranya megyében csak 5 százalék, ugyanakkor ez az arány Tolna és Békés megyékben 20 százalék.

Az év első három hónapjában a baleseti okokat tekintve továbbra is a gyorshajtás vezet, a balesetek 35 százalékát okozta a sebesség helytelen megválasztása. Minden ötödik balesetet az elsőbbség meg nem adása, 13 százalékát pedig a kanyarodás szabályainak meg nem tartása okozta.

A balesetek 69 százalékában személyautó-vezetők voltak a hibásak, 11 százalékát tehergépkocsi-vezetők, 6 százalékát a kerékpárosok, 8 százalékát pedig gyalogosok okozták.

A rendőrség közlése szerint a 2010. év eredményei azt mutatják, hogy a halálos áldozatok számát tekintve a hazai közlekedéspolitika által 2010-re elvárt 2001-hez viszonyított 30 százalékos csökkenést nemcsak elértük, de “túl is teljesítettük”.