Metin Senturk, török énekes megdöntötte a szárazföldi sebességrekordot, amikor autójával 292,89 km/órával hajtott egy repülőtér kifutópályáján. Persze hagyományos értelemben ez a sebesség nem lenne elég a rekorddöntéshez, de vak vezetővel nem volt még gyorsabb autó ennél. A korábbi rekord 284 km/óra volt, amit egy brit banki alkalmazott tartott. A Guinness be is jegyezte az új csúcsot.

293 km/óra az új rekord

293 km/óra az új rekord


“Nem hiszem, hogy lenne rá szó, ami leírná ezt az érzést. Nagyon boldog vagyok. Valóban nagyon nehéz volt, mintha a halállal táncoltam volna” – mondta Senturk, aki hároméves kora óta vak.  

Az énekes a rekorddöntéshez egy 510 lóerős Ferrari F430 Scuderiát használt, amelyben egyedült ült. Segítője Volkan Isik, korábbi raliversenyző egy másik autóban hajtott mögötte és rádión adott neki utasításokat.

Nem hivatalosan azonban voltak ennél is gyorsabb vak vezetők. Egy belga úr 308 km/órával száguldott egy Lamborghini Gallardóval, a több rekordot is felállító Hein Wagner tavaly októberben 322 km/óráig jutott egy Mercedes SL65 AMG Black Seriesszel.