Megalakult a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter 19 buszgyártó vállalat részvételével szerdán – jelentette be Fórián István, az Autóbusz Rekonstrukciós Program miniszterelnöki megbízottja sajtótájékoztatón Budapesten.

Fórián István kifejtette: a kormányzati támogatással létrejött, alulról szerveződő, hazai szakmai együttműködés célja, hogy életet leheljen a hajdan nagy múltú magyar autóbuszgyártásba. A kormányzati támogatás a magyarországi autóbuszgyártásban részt vevő vállalkozások együttműködésének szervezett formáját kívánja erősíteni.

A klaszter típusú összefogás jelentősen növeli a magyar cégek esélyeit a kiélezett nemzetközi versenyben – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott, és fontosnak nevezte az aktív együttműködési feltételek megteremtését a hazai járműipari gyártók között.

A szerveződés célja az is, hogy a hazai közlekedési vállalatok igényeit – legyen szó új fejlesztésű vagy felújított járművekről – Magyarországon gyártott autóbuszokkal elégítse ki, valamint a magyar autóbusz- és alkatrészgyártást újra versenyképessé tegye a nemzetközi piacon.

Forrás: MTI