Jóváhagyta egy szövetségi bíró csütörtökön Washingtonban a peren kívüli egyezséget annak a keresetnek az ügyében, amely szerint a Daimler külföldi kormánytisztviselőket vesztegetett meg, hogy a német autógyár termékeit vásárolják meg.

Az amerikai igazságügy-minisztérium múlt héten benyújtott perirata szerint a luxusjárműveket gyártó vállalat az amerikai korrupcióellenes előírásokat megszegve kenőpénzt és ajándékokat adott tisztviselőknek különböző szerződések elnyerése érdekében.

Az egyezség szerint a Daimler 185 millió dollárt (36,3 milliárd forint) fizet az amerikai igazságügy-minisztériumnak és a tőzsdefelügyeletnek, továbbá német és orosz leányvállalata bűnösnek vallja magát az amerikai törvények két rendbeli megsértésében. A Daimlernek – hogy elkerülje a bűnvádi eljárást és az ellene folytatott vizsgálatokat lezárják – ezenkívül alá kell vetnie magát egy független felügyelő ellenőrzésének.

22 ország érintett

22 ország érintett


Az amerikai igazságügy-minisztérium keresete szerint a Daimler legalább 22 országban fizetett le kormánytisztviselőket, akiknek egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttattak. Az 1998 és 2008 közötti megvesztegetésekkel a Daimler állítólag több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott.

A periratból kiderült, hogy a Daimler több mint 300 ezer euró kenőpénzt fizethetett magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán.

Forrás: MTI