A nyár elejéig új burkolati jeleket fest fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett 30 ezer kilométeres úthálózat több mint felére – közölte a társaság hétfőn. A program megvalósítása összesen 1,5 milliárd forintba kerül.

A programok az enyhe tavaszi időjárásnak köszönhetően hamarosan elindulnak, a menetrend összeállításakor elsősorban azokat a helyeket jelölte ki a társaság, ahol a felfestés a leginkább kopott, vagy már alig látható – közölték.

A több mint 15 ezer kilométernyi közút burkolatjel-festési munkáira a múlt év nyarán írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Közút Zrt. A legsürgősebb beavatkozásokat még a múlt ősszel elvégezték a tenderen győztes cégek, ám a munkálatokra csak novemberig volt lehetőség, hiszen a 8-10 fok alatt felvitt festék gyorsabban kopik.


A felfestés mellett több forgalomtechnikai beavatkozást is végeznek a kivitelezők, e programok összértéke eléri az 594 millió forintot. Egyebek között öt megye 24 útszakaszán veszélyt jelző táblákat helyeznek ki, több csomópontot pedig jelzőlámpássá alakítanak át. Ezenfelül két megyében egy-egy csomópont átépítését tervezi a cég. A beavatkozások értéke 179 millió forint.

Összesen 21 településen, lakott területen belüli forgalomtechnikai beavatkozásokat is végeztet a Magyar Közút, a tervekben például új gyalogos-átkelőhely létesítése is szerepel. E beavatkozások összértéke meghaladja a 291 millió forintot. Mindezen felül hét megyében már meglevő jelzőlámpás csomópontokat is korszerűsítenek, ezek összköltsége eléri a 124 millió forintot.

Forrás: MTI