Berlini értesülések szerint véglegesnek tűnik, hogy a Mercedest is gyártó német autóipari konszern, a Daimler a peren kívüli megegyezés érdekében 185 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak, illetve a tőzsdefelügyeletnek. Ezen túlmenően azonban az amerikai jogszabályoknak megfelelően alá kell vetnie magát rendszeres ellenőrzésnek, amelyet egy, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI által kijelölt személy végez. Az illető – meg nem erősített információk szerint – Louis Freeh, az iroda korábbi igazgatója, és az ellenőrzés két éven keresztül tart.

Fizet a Daimler

Fizet a Daimler

Fizet a Daimler


Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra azt a keresetet, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam, Irak, Görögország, Törökország, valamint Horvátország és Magyarország is. A különböző formájú megvesztegetések 1998 és 2008 történtek.

A korrupciós ügyletek oroszlánrésze Oroszországban Kínában, Vietnamban, Törökországban és egyes afrikai államokban történt. Teherautók, személygépkocsik, továbbá különböző szállító járművek értékesítésének elősegítése érdekében a Daimler több százmillió dollár kenőpénzt fizetett ki, és egyéb vesztegetési módszereket is alkalmazott.

22 ország érintett

22 ország érintett

22 ország érintett


Így például az orosz kormány képviselőinek több mint 3 millió dollárt fizetett egy csaknem 65 milliós üzlet biztosításáért, a kínai kormány képviselői pedig ugyancsak tekintélyes jutalékokhoz, nagyvonalú ajándékokhoz és külföldi utazásokhoz jutottak. A cég több korábbi vezető beosztású menedzsere közvetlenül részt vett a korrupciós ügyletekben.

 A stuttgarti székhelyű Daimler hivatalosan még nem szólalt meg az amerikai igazságügyi minisztérium keresetében foglaltakkal kapcsolatban. Egyes, a konszernhez közel álló források szerint azonban a cég már 2006-ban igyekezett véget vetni a vesztegetések gyakorlatának, és 2008-ig már csupán “elszigetelt” korrupciós esetek történtek. A konszern csaknem 50 alkalmazottját elbocsátotta, mivel érintettek az ügyben.

Forrás: MTI