Magyarország is érintett a Daimler megvesztegetési botrányában – derült ki az amerikai igazságügy-minisztérium keddi keresetéből, amely szerint a Daimler külföldi kormánytisztviselőket fizetett le azért, hogy az autógyár termékeit vásárolják meg.

Az amerikai kormány egy washingtoni szövetségi bíróság előtt azzal vádolta meg a Daimlert, hogy megsértette az Egyesült Államok korrupcióellenes törvényeit: egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek, hogy elnyerjen autóvásárlási szerződéseket – tudta meg az MTI.

Szükséges kifizetések

Szükséges kifizetések

Szükséges kifizetések


A megvesztegetésekre állítólag legalább 22 országban – egyebek mellett Kínában, Oroszországban, Horvátországban és Magyarországon – került sor.

Az 1998 és 2008 közötti állítólagos megvesztegetésekkel a németországi központú Daimler a kereset szerint több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott. A Daimlernél állítólag bevett gyakorlat volt, hogy a kenőpénzeket offshore bankszámlákról utalták át, hamis árakat jelöltek meg a szerződésekben és külső közvetítőket vettek igénybe. A vállalaton belül a kenőpénzeket gyakran jutalékoknak, különleges engedményeknek vagy “szükséges kifizetéseknek” tüntették fel.

A Daimler a megvesztegetésekhez amerikai bankszámlákra vagy amerikai álcégek külföldi bankszámláira utalta a kenőpénzeket. Egy esetben a Daimler hamis tanácsadói szerződést kötött egy amerikai álcéggel, hogy azon keresztül bonyolítsa le a törvényellenes kifizetéseket külföldi tisztviselőknek – tartalmazza a 76 oldalas kereset, amely szerint a Daimler több száz megvesztegetést hajtott végre a kormányzati szerződések megszerzése érdekében. A vád szerint a Daimler több vezetője és több leányvállalatának vezérigazgatója érintett a botrányban.

Magyarországon kevés a kormányzati Mercedes

Magyarországon kevés a kormányzati Mercedes

Magyarországon kevés a kormányzati Mercedes


Bár ez csak a saját véleményünk, ha volt is kenőpénz hazánkban, vagy nem fizettek eleget vagy nem a megfelelő embernek. Hiszen nálunk nemigen látni kormányzati autóként a Daimlerhez tartozó Mercedes-Benz vagy smart gépkocsikat.

Egy 2009-es dokumentum szerint a kormányzati autóflottában a legnépszerűbb márka a Volkswagen, amelyből akkor 99-et tartottak a 13 minisztériumnál. A második helyen az Audi állt, negyven darab A6-ossal Kedvelik a tárcák a Skodát (31 db), a Fordot (24 db) és az Opelt (28 db) is. Ellenben a hazai eladási listákat vezető Suzukiból egyet vásároltak, ugyanannyit, mint BMW-ből. És a Mercedes?

A tavalyi összesítésben mindössze kilenc csillagos autó szerepelt.

Persze nem zárható ki, hogy valamelyik állami vállalat nagyobb mennyiségben vásárolt Sprinter, Unimog teherautókat, G-osztályú terepjárókat vagy buszokat és ott vannak még a nagykövetségek autóbeszerzései is. 


Az ügy folytatódik, a Daimler hajlandó peren kívül megegyezni és fizetni.

Kiderült a magyar érintettség is.

Forrás: MTI