Nem tud az EvoBus ügyleteiről a Volánbusz – közölte a társaság az MTI-vel, azután, hogy kiderült a Daimler gyár 22 országban vesztegetett meg kormány hivatalnokokat, hogy tőle vásároljanak járműveket, és ezek között szerepelt az EvoBusnak a Volánbusszal kötött szerződése, amely nyomán több mint 300 ezer euró kenőpénzt fizettek ki magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben.

“Az EvoBus magyarországi ügyletéről a Daimler-Benz április elsején esedékes amerikai bírósági meghallgatásáig nem ad információt” – válaszolta az MTI kérdésére Tippichné Kozári Edina, az EvoBus Hungaria Kft. szóvivője. Annyit fűzött hozzá: “utána részletesen tájékoztatjuk a közvéleményt”.

Fizet a Daimler

Fizet a Daimler

Fizet a Daimler


A kereset szerint a Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó EvoBus Hungária Kft. 2005 elején megegyezett arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusz vállalatnak. Az EvoBus Hungária 17 buszt vásárolt az EvoBus Austria vállalattól 1 678 170 euróért és azokat továbbadta a Volánbusznak körülbelül 1 745 000 euró értékben.

A tranzakcióval kapcsolatban az EvoBus Austria vállalat jóváhagyta 333.370 euró “jutalék” kifizetését az amerikai USCON cégnek azzal a megállapodással, hogy az összeg egészét vagy egy részét magyar kormánytisztviselőknek továbbítják – tartalmazza a washingtoni szövetségi kerületi bíróságon iktatott kereset.

Érdekes, hogy a Volánbusz közleménye szerint is 31 darab autóbuszt vásároltak 2005 májusában, de összesen 2,935 millió euró értékben. 

22 ország érintett

22 ország érintett

22 ország érintett


Eközben Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő, a Daimler-botrányt érintő kérdésre válaszolva azt mondta: Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán találkozott Kamarás Miklóssal, és az MNV Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta a kormányfőt, hogy vizsgálatot indított a 2005-ös Volánbusz-beszerzés kapcsán.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormányzati szervek 1997-ben vásároltak utoljára Mercedes-típusú gépjárművet, a Mercedes 1997 óta nem vett részt egyetlen egy központi közbeszerzési eljáráson sem; nem használnak ilyen típusú autót. Leszögezte: a kormány nem kapott hivatalos értesítést az amerikai kormányzattól sem diplomácia úton, sem a kölcsönös bűnügyi együttműködés keretében. Kérdésre válaszolva azt is aláhúzta: nincs információjuk arról, kik lehetnek a kormányzati érintettek.

Forrás: MTI