Megvan a magyar szál a Daimler-csoport nyilvánosságra került kenőpénz-fizetési ügyletében. Több mint 300 ezer euró összeget is kifizethettek kenőpénzként magyar kormánytisztviselőknek 2005-ben a Volánbusz egy buszvásárlási ügylete kapcsán.

A Mercedes-Benz autóbuszokat forgalmazó EvoBus Hungária Kft. 2005 tavaszán megegyezett arról, hogy 32 buszt ad el az állami tulajdonú Volánbusz vállalatnak. Az EvoBus Hungária 17 buszt vásárolt az EvoBus Austria vállalattól 1 678 170 euróért és azokat továbbadta a Volánbusznak körülbelül 1 745 000 euró értékben.

22 ország érintett

22 ország érintett

22 ország érintett


A tranzakcióval kapcsolatban az EvoBus Austria vállalat hagyta jóvá 333 370 euró (88 millió forint) “jutalék” kifizetését az amerikai USCON cégnek azzal a megállapodással, hogy az összeg egészét vagy egy részét magyar kormánytisztviselőknek továbbítják – tartalmazza a washingtoni szövetségi kerületi bíróságon iktatott kereset.

Az amerikai igazságügy-minisztérium információi szerint 2006 októberében – mialatt az amerikai tőzsdefelügyelet és az igazságügyi szervek vizsgálták a Daimler ügyleteit – az EvoBus Austria akkori vezérigazgatója megpróbálta eltitkolni az USCON-kifizetés valódi természetét. A cég vezetője hamis tanácsadói szerződést kreált, amelyet 2005 áprilisára dátumozott vissza, egy azt megelőző időpontra, hogy az EvoBus Austria leszállította a buszokat az EvoBus Hungáriának.

Fizet a Daimler

Fizet a Daimler

Fizet a Daimler


Mint ismeretes, tegnap este került nyilvánosságra az a bírósági beadvány, amelyet a Daimler német autógyár körüli megvesztegetési botrány ügyében nyújtott be az amerikai igazságügy-minisztérium. E szerint a Daimler 22 országban külföldi kormánytisztviselőket fizetett le azért, hogy a gyár termékeit vásárolják meg. 

A német autógyár egy évtizeden keresztül több tízmillió dollár kenőpénzt juttatott külföldi tisztviselőknek. Az 1998 és 2008 közötti megvesztegetésekkel a Daimler állítólag több százmillió dollár értékű szerződéshez jutott.

A Daimler egyelőre nem kommentálta az esetet, de kiszivárgott, hogy peren kívül egyezkedne és hajlandó 36 milliárd forintnyi büntetést is fizetni.

Forrás. MTI