Egyelőre nem kommentálta a híreket a Daimler autógyártó, amelyek szerint kormányzati tisztviselőket vesztegetett meg, hogy az ő autóit vásárolják. A pénz mellett autók és más tárgyak ajándékozásáról is hallani. 

Adtak ajándékba páncélozott S-osztályt is

Adtak ajándékba páncélozott S-osztályt is

Adtak ajándékba páncélozott S-osztályt is


A szerda reggeli berlini híradások ugyanakkor megerősítették azt az értesülést, amely szerint a megvesztegetett országok listáján Magyarország is szerepel. A Deutschlandfunk és több más rádió-, illetve televíziós állomás ugyanakkor arról számolt be, hogy a megvesztegetés által érintett, legkevesebb 22 ország közül Oroszország, Kína, Egyiptom, továbbá Görögország és Törökország szerepel a szóban forgó korrupciós lista élén.

Úgy tudni, hogy a peren kívüli megegyezés érdekében a stuttgarti székhelyű konszern kész 185 millió dollár, azaz 36,2 milliárd forint büntetést fizetni az amerikai hatóságoknak, ugyanakkor egyes leányvállalatai bűnösnek vallják magukat. 93,6 millió dollárt kapna az igazságügy-minisztérium és 91,4 millió dollár jutna a tőzsdefelügyeletnek. Ezt egyelőre egyik fél sem volt hajlandó megerősíteni. 
 

22 ország érintett

22 ország érintett

22 ország érintett


A megvesztegetésekre a hírek szerint a német konszern egyik korábbi alkalmazottja még 2004-ben hívta fel az amerikai felügyeleti hatóságok figyelmét, és – mint a Deutschlandfunk rádió fogalmazott – “mindent kipakolt”.

A Washingtonban most nyilvánosságra hozott keresetből ugyanakkor az tűnt ki: az amerikai igazságügy-minisztérium szilárd meggyőződése, hogy a Daimler 2004 után is folytatta törvénybe ütköző tevékenységét. A gyanú szerint az egyes országokban megvesztegetett személyek között kormányzati, illetve más közigazgatási tisztviselők vannak, akik meghatározó módon befolyásolhatták a Daimler üzletkötéseit.

Forrás: MTI