Egyszerű mezei autósként kicsit kárörvendve figyeljük az állam és fizetett adószedői, az eredetvizsgálók közti vitát. Viszont akár jó, akár rossz lesz nekünk az eredetvizsga rendjének változása, pénteken biztosan egy újabb demonstráció blokkolja majd pár óráig Budapest közlekedését.

Sommásan
Autókereskedő informátorunk szerint a gyakorlatban az új szabályozás annyit jelent, hogy nekünk, autósoknak ugyanannyit kell majd fizetnünk minden eredetvizsga után, de a pénzből ezentúl háromezer forinttal többet tesz zsebre az állam – ennyivel kevesebb marad a vállalkozóknál.

(MTI) Az érintett vállalkozások szerint a kormány szerződésszegést követett el, amikor 2009. december 22-én egyeztetések nélkül, kormányrendeletben módosította az eredetiségvizsgálattal foglalkozó magáncégek 2011. január 31-ig szóló szerződését. Öt nagy eredetvizsgáló cég közös véleménye szerint az állami szervek a jogbiztonság alapelvét semmibe véve mindössze nyolc órányi gondolkodási időt adtak a cégek vezetőinek arra, hogy a felkínált egyoldalú szerződésmódosítást elfogadják – fejtette ki Balla Béla.

Állítólag egyszerűbb lesz az eredetvizsga

Állítólag egyszerűbb lesz az eredetvizsga

Állítólag egyszerűbb lesz az eredetvizsga


Demonstrációt terveznek péntekre a gépjármű eredetiségvizsgálattal foglalkozó szervezetek, mivel szerintük a kormány jogszerűtlenül bontotta fel 2011. január végéig szóló szerződésüket. Balla Béla, az öt szövetségbe tömörült eredetiségvizsgáló cég egyikének vezetője hétfőn elmondta: a budapesti Felvonulási tértől a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartó tiltakozó menetükkel az ágazat mintegy háromezer munkahelyének megmentését, valamint a gépjármű-tulajdonosok költségeinek csökkentését is el szeretnék érni.

A cégvezető hangsúlyozta: a változtatás a szakmában dolgozók teljes ellehetetlenítését, illetve kizárását vonja maga után, ráadásul a kormányzatnak az az állítása sem állja meg a helyét, hogy az új feltételekkel olcsóbb lesz az eredetiségvizsgálat.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) korábban közleményben ismertette, hogy az átalakítással egyenértékű és egymásnak megfeleltethető eredetiségvizsgálati rendszer kialakítása volt a cél. Ezek alapján a vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kell alkalmazniuk, míg korábban az öt cég ötféle vizsgálati technológiával dolgozott.A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének feltétele az NKH-val kötött érvényes hatósági szerződés.