A roadshow 2009. október 13-án Párizsból indult, 10-15 bioüzemanyaggal működő (E85 bioetanol, biodízel, PPO tiszta növényi olaj, biogáz) jármű részvételével Brüsszelen, Hágán és Kölnön át Nürnberg érintésével Magyarország irányába. Minden ország a saját keretein belül próbálja bemutatni, hogy a bio-energiahordozók elérhető áron valós és versenyképes alternatívát jelentenek a hagyományos üzemanyagokkal szemben. A konvojban a személygépjárművek mellett  teherautó, traktor és motorkerékpár is részt vesz. Október 27-én az esti órákban érkeznek Magyarországra.

Biokonvoj hajt át Magyarországon 1
A résztvevő országok

A résztvevő országok

A résztvevő országok


A hazai szakasz szervezését a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (NYME MÉK) Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete vállalta. A vendéglátó székhelyén kívül útba ejtik a hazai bioüzemanyag-előállító üzemeket, kutatóhelyeket és a fővárost. A tervek szerint hazánkban jelenleg is kapható alkoholos Ford, Saab, Volvo és biodízel Citroën is kíséri a csapatot.  

A BioMotion főbb állomásai

A BioMotion főbb állomásai

A BioMotion főbb állomásai


Október 28-án délelőtt Mosonmagyaróváron, az egyetem parkolójában megtekinthetők lesznek a résztvevő járművek, valamint lehetőség lesz alternatív üzemanyagokkal működő autókat forgalmazó helyi cégekkel és bioüzemanyag szakértőkkel való konzultációra, valamint nyilvános előadások meghallgatására.
Dél körül felkerekedik a csapat, és a Hungrana Kft. szabadegyházai üzemét keresik fel, ahol hazánk legmodernebb technológiával működő bioetanol üzemét mutatják be.
 

Ilyet nálunk nem láthatunk

Ilyet nálunk nem láthatunk

Ilyet nálunk sajnos nem láthatunk


A túra magyar szakaszának harmadik napján, október 29-én, Budapesten a párizsihoz hasonló eseményt szerveztek a Vajdahunyad várában és környékén.

Rövid előadások keretében a kutatás-fejlesztés és az előállítás szakértői szólalnak fel és fogadják az érdeklődők kérdéseit. Szó lesz az egyes bioüzemanyagok felhasználásának környezetvédelmi kérdéseiről, munkahelyteremtő szerepükről, a mezőgazdaság energiafüggőségének csökkentéséről és gazdaságossági kérdésekről.

Biokonvoj hajt át Magyarországon 20


Délután a konvoj folytatja útját Gödöllőre, a FVM gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézetéhez.

Október 30-án a kunhegyesi biodízel és biogáz üzem látogatása a program, majd délután Biharkeresztesnél hagyja el a konvoj az országot.  A teljes európai kampánykörút 2009. november 12-én, a hannoveri agrár-műszaki kiállításon zárul a BioMotion túra bemutatásával.

A BioMotion Tour hivatalos oldala.