A brit motorsport halhatatlanjai közé került Malcolm Wilson. Az M-Sport ügyvezető igazgatója, a Ford ralicsapatának vezetőjét a királynő az “Officer of the Order the British Empire” (OBE) címmel tüntette ki, ami a Brit Birodalmi Lovagrend második fokozata.

Az 53 éves Wilson a brit motorsport szolgálatában szerzett érdemei és mintegy harmincéves pályafutása elismeréseként kapta a megtisztelő kitüntetést, amelyet a királynő novemberben a születésnapi ünnepségén, személyesen ad át neki a Buckingham-palotában.

1979-ben alapított az M-sportot

1979-ben alapított az M-sportot

1979-ben alapított az M-sportot


“Versenyzői karrierem és a Ford World Rally Team-nél eltöltött évek alatt számos emlékezetes pillanat jutott osztályrészemül, de kinyitni a levelet, amely erről a kitüntetésről értesített, mindegyiket felülmúlta. Ez a legnagyobb megtiszteltetés, ami valaha ért, egyben szakmai pályafutásom legnagyobb eredménye” – mondta Malcolm Wilson.

Raliversenyzőként Wilson két brit bajnoki címet szerzett, és sikeresen szerepelt a rali-világbajnokságon is, majd a Ford tesztpilótájaként dolgozott. 1997 óta a Ford WRC csapatának vezetője, amellyel két konstruktőri világbajnoki címet és 150 dobogós futamot szerzett a márka számára.

Az OBE-t, a Brit Birodalmi Lovagrend második fokozatát a közösség megkülönböztetett, regionálisan vagy országosan eredményes szolgálatáért ítélik oda. A sir lovagi cím viselésére nem jogosít, azt a negyedik és a legmagasabb, ötödik fokozatot elnyerő kiváltságosok viselhetik.

Saját vállalkozás építi a Ford raliautóit

Saját vállalkozás építi a Ford raliautóit

Saját vállalkozás építi a Ford raliautóit


A lovagrend valamennyi fokozatának odaítélését rendkívül szigorú kritériumok alapján javasolja a kabinet tagjaiból álló bizottság a miniszterelnöknek, aki egyetértése esetén a királynő elé terjeszti azt.

Hasonló kitüntetésben részesült korábban a brit motorsport néhány legendás alakja, John Surtees, Nigel Mansell és Damon Hill is. Franciaországban nemrég Sebastien Loeböt is lovaggá ütötték.