Jöhetnek a hajléktalan gyorshajtók 2 Nem kell büntetést fizetni a gépjármű üzembentartójának az “autója” által elkövetett szabálysértés miatt, még ha a szabálytalanságot elkövető vezető nem is tudja rendezni a kiszabott bírságot.  Ez várható az Alkotmánybíróság (Ab) mai döntése nyomán, amelyet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2008. január 1-én hatályba lépett, az üzemben tartók “objektív felelősségét” szabályozó törvényi rendelkezések alkotmányossági vizsgálata nyomán hoztak.

Határozatában az Ab az új jogintézményt (az objektív felelősség elvét)  – a közlekedési szabályszegések tömegessé válására és társadalmi veszélyeire tekintettel – alkotmányosnak ítélte. Szerintük a kiemelt jogsértésekért az üzemben tartó felelőssé tételét különösen mások életének a védelme és a közúti közlekedés rendjének mint össztársadalmi érdeknek a megóvása alkotmányosan indokolja.

Ugyanakkor a bíróság az üzemben tartó mögöttes helytállási kötelezettségét megállapító törvényi rendelkezést alkotmányellenesnek ítélte. Vagyis ha nem az üzembentartó vezette a járművet, de a sofőrtől nem hajtható be a bírság, akkor az üzembentartónak nem kell fizetnie. Eddig mindenképpen felelősséggel tartozott az üzembentartó, de ez a jogbiztonság követelményével ellentétes, így az Alkotmánybíróság e rendelkezést mától megsemmisítette.

Nem szeretnénk sötét jövőt jósolni az új szabályozásnak, de igen valószínű, hogy hamarosan számos vagyon nélküli hajléktalan jelenik meg gyorshajtóként, vagy piroson való áthajtás miatt stb. a rendőrségen. Az akár 300 ezer forintos büntetést biztos többen megpróbálják majd egy kölcsönadási szerződéssel megúszni így.