Sikerülhet elkerülnie a csődöt a Chryslernek, miután a cég átalakítását ellenző hitelezők tömörülése pénteken visszakozott. Bár továbbra sem értenek egyet azzal, hogy a Chrysler értékes vagyonelemei a FIAT-tal közös vállalatba kerüljenek, már nem ellenkeznek.

Korábban mindenképpen szerették volna megakadályozni a cég átstrukturálását, ezért nem is fogadták el, hogy a Chrysler adósságait áron alul – 2,25 milliárd dollár készpénz – rendezzék velük, de az utóbbi időben komoly társadalmi és politikai nyomás alakult ki velük szemben. Barack Obama elnök is bírálta a csoportot, a végső lökést pedig valószínűleg az adhatta, hogy a 20 cégnek fel kellett adnia névtelenségét.

A hitelezők új hozzáállása nyomán a jelenleg csődvédelem alatt álló Chrysler nagyobb eséllyel kerülheti el a csődöt és rendezheti 6,9 milliárd dolláros adósságait. Ugyanakkor továbbra is van gond bőven, a hitelezők után a dolgozóktól is azt várják, hogy segítsenek a cégen. Kéthetes fizetés nélküli szabadságra küldené őket a vezetés.

A tervek szerint 30-60 napon belül befejeződhet a Chrysler átalakítása, melynek nyomán egy új cégben folytatná az amerikai autógyár. Ebben eleinte a dolgozók lennének a fő részvényesek – nyugdíj- és társadalombiztosítási alapokon keresztül -, miközben a FIAT 20 százalékot kapna, de az amerikai és a kanadai kormány is tulajdonos lenne.