Újabb 16,6 milliárdos állami segítséget kér a General Motors, vagyis a korábban megítélt 13,4 milliárddal együtt összesen 30 milliárd dollárt  (7300 milliárd forintot) szeretne, hogy kilábalhasson a válságból. A cég szerint, ha nem kapja meg a hitelt, akkor március végére fizetésképtelenné válik és becsődölhet, ami világviszonylatban hárommillió munkahely megszűnését is előidézheti.

Válságmenedzselés gyanánt 47 ezer alkalmazottját bocsátaná el a cég, ez 20 százaléka a GM 245 ezer fős létszámának. A leépítés nagy része, 26 ezer fő az USA-ból kerülne ki, de az Opel németországi gyárainak dolgozói sincsenek biztonságban. Számos gyárat bezárnának, szűkítenék a termékkínálatot, illetve visszafognák a termelést, egyes márkák pedig meg is szűnhetnek. A Saab már ebben a hónapban csődbe mehet.

Tízezrek kerülnek utcára 1

Ugyanakkor nemcsak az USA kormányától szeretnének pénzt, de mintegy 6 milliárd dollárra számítanak a kanadai, a német, a brit, a svéd és a thaiföldi államtól. Az innen érkező a pénzek a GM helyi érdekeltségeinek segítenének. 8 milliárdot pedig az amerikai Energiaügyi Minisztériumtól kaphatnak reményeik szerint. Rick Wagoner, a cég vezetője szerint ezekkel a lépésekkel a vállalat két év alatt újra nyereségessé válhatna.

Nem kisebb pénznyelő a Chrysler sem, amely további 3-5 milliárd dollár hitelt szeretne a decemberben megkapott négymilliárd mellé.