A világ legtisztább dízelei? 1
A világ legtisztább dízelei? 2

A világ legtisztább dízelei?

A világ legtisztább dízelei?

A világ legtisztább dízelei? 7
A világ legtisztább dízelei? 8
A világ legtisztább dízelei? 9
A világ legtisztább dízelei? 10
Fotó megosztása:
2006-ban a Mercedes-Benz piacra dobta az E320 BlueTEC modellt, amelyet 2007-ben az év zöld autójának is megválasztottak. Következő lépésként a Mercedes most átülteti ezt a motort az R-, az ML- és a GL-modellekbe is. Ezek lesznek a világon az első dízelautók, amelyek nemcsak a legszigorúbb amerikai Bin5-ös károsanyag-kibocsátási normának felelnek meg, de várhatóan teljesítik a csak a 2015-ben megjelenő Eu6-os normákat. Ezzel a gyártó állítása szerint megszülettek a világ legtisztább dízel szabadidő-autói.

A járművek orrában 3,0 literes turbódízel motor szerepel, amelynek kipufogógázát AdBlue adalékanyag befecskendezésével teszik igazán tisztává, amely semlegesíti a nitrogén-oxidokat. Ehhez a járművek egy kisebb (kb 30 literes) tartályt is tartalmaznak, amiből 100 kilométerenként 0,1 litert használnak fel.

211 lóerős teljesítménye ellenére a méretes GL-ben is csupán 9,5 litert fogyaszt a blokk, amely így igazán komoly érdeklődésre számíthat a fogyasztásra egyre inkább érzékeny amerikai piacon is. Mindhárom szabadidő-autót hétfokozatú automata váltóval szerelik. Az R- és ML-modellek könnyebb tömegüknek köszönhetően nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de jobban is mennek.