Keveset fogyaszt és kevésbé károsítja a környezetet

Keveset fogyaszt és kevésbé károsítja a környezetet

A Bécsi Nemzetközi Motor Szakmai Tanácskozás keretében a másfél évvel a tanulmány után a Volkswagen már a kész BlueTDI konstrukciót mutatta be, a kifejezetten az észak-amerikai piacra készült, új turbódízel erőforrás sorozatgyártású változatát.

A közös nyomócsöves motor az Európában is alkalmazott 2,0 literes TDI alapjaira épül, amely már a 2009 őszén hatályba lépő Euro 5 szabvány előírásainak is megfelel. Ám az USA egyes részeiben ez is kevés. A négyhengeres erőforrást különböző motorbeli megoldásokkal és egy nitrogén-oxid-katalizátorral alakították az egyesült államokbeli speciális feltételekhez.

A fejlesztés hátterében az áll, hogy öt szövetségi államban (Kalifornia, Massachusetts, Maine, New York és Vermont) a világ jelenlegi legszigorúbb kipufogógáz-kibocsátási határértékei (BIN5/LEV2) hatályosak.

Az új motorváltozat nyártól elsőként a Jetta egyesült államokbeli kivitelében jelenik meg. Ez a limuzin évek óta az európai gyártó legsikeresebb modellje azon a piacon. A Volkswagen, amely eddig nem tudott olyan sikert elérni az USA-ban, mint Európában, bízik a TDI sikerében, amire minden esély megvan, tekintve az egyre növekvő üzemanyagárakat.