A Népszabadság Online-ban megjelent írás szerint a használt főzőzsír és sütőolaj felvásárlása ma már “olajozottan működik”. A vendéglősök egy az étterem külső oldalán elhelyezett tartályba engedik a használt olajat, amit egy hetente érkező gyűjtőautó lecsapol.

Mindezért pénzt is fizetnek, jelenleg 20-25 forintot literenként, de a kereslet növekszik, így ennél akár feljebb is

Az éttermektől begyűjtik

Az éttermektől begyűjtik


mehet az ár. A biodízelgyártók hat-hét éve figyeltek fel a nagy mennyiségben rendelkezésre álló olcsó másodnyersanyagra, előtte a takarmányipar volt a felvásárló, ahol a dioxinpánik miatt később beszüntették a használt olaj felhasználását.

Magyarországon a korábbi biodízelüzemek alkalmatlanok voltak a másodlagos nyersanyag feldolgozására, és tavalyig nem volt olyan üzem, ahol azt hasznosítani tudták volna. Jelenleg Komáromban és Mátészalkán működik ilyen gyár. A sütőolajból első lépésben szabványos alapanyag (ipari olaj) készül, majd ebből állítják elő a hajtóanyagként használható biodízelt.

Ma már a teljes hazai kibocsátás 80-90 százalékából üzemanyag lesz, a többi még mindig iparilag hasznosul, festék, gitt, öntészeti tapadásgátló, sőt aszfalt is készült belőle.

Magyarországon a vendéglátásban évente 5-6 ezer tonna veszélyes hulladéknak számító használt sütőolaj és -zsiradék keletkezik, háztartásokban megtermelt mennyiség annak 25-30 százaléka. Utóbbi szervezett begyűjtése még nem megoldott, a kis mennyiségnél az elszállítás nem kifizetődő.

Lehetőség szerint ne szennyezzük otthoni használt olajjal a környezetünket, ne öntsük a lefolyóba vagy a csatornába. Gyűjtsük össze, és vigyük hulladékudvarokba.