Nem hőmérő

Nem hőmérő

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által jegyzett rendelet alapján 2008. január 20-i hatállyal ismételten kötelezővé tették a vezetői engedély rendőri intézkedés során történő elvételét abban az esetben, ha a jármű vezetője ittas vezetés szabálysértésének elkövetésével gyanúsítható.

Jelenleg közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Ám elképzelhető, hogy a szondáztatáskor jelez a gép, amikor nem is ittunk, ilyenkor nem veszik el a jogosítványt – derül ki a rendőrség közleményéből.

A rendőrség a Spiratest típusú alkoholszondát és a Lion Alcometer kézi elektromos alkoholmérő berendezést használja a vezetést megelőző alkoholfogyasztás helyszíni ellenőrzésére, illetve bizonyítására. Az eszközök a kilélegzett levegő etil-alkohol-tartalmát érzékelik. Az előbbi elszíneződik alkoholos befolyásoltság esetén, utóbbi viszont alkalmas a légalkohol-koncentráció numerikus kijelzésére.

Amennyiben a kézi elektromos alkoholmérő berendezéssel végzett ellenőrzés során a készülék 0,1 mg/l-t meg nem haladó légalkohol-koncentrációt jelez, az igazságügyi orvosszakértői gyakorlat alapján önmagában az eredmény nem bizonyítja az alkoholfogyasztás tényét, ezért ha a vezető nem vallja be, hogy fogyasztott alkoholt, eljárás nem kezdeményezhető, a vezetői engedélyt nem veheti el a rendőr. Ilyen értéket ugyanis az emberi szervezet is képes produkálni. A konyakos meggy viszont biztos nem.