Több mint egy éve – egy halálos baleset óta – harcol a hatóságokkal egy szegedi férfi azért, mert szerinte a lejegesedett hidakon történt balesetekért nem kizárólag a balesetet okozó autó vezetőjét terheli a felelősség, hanem az út kezelőjét is, amiért nem jégmentesítette azt időben.    

Demeter Sándor volt baleseti helyszínelő a Független Hírügynökségnek elmondta: a feljelentésekben, amiket a közútkezelő ellen tett a jeges, az időben nem jégmentesített hídra hivatkozott. Azt az ügyészség és a rendőrség is leírta nyomozást megszüntető határozataiban, hogy a baleset valóban azért történt, mert az autó a jeges úton megcsúszott, de akkor is a sofőr a felelős. Ő ezt azonban vitatja, mert véleménye szerint biztosan van felelőssége a sofőrnek is, de a nagyobb felelősség az út gazdáját, az út kezelőjét terheli.

A rendőrség azért nem vizsgálja, hogy miért jegesek a hidak, mert a KRESZ egyértelműen előírja, hogyan kell ilyenkor az autót vezetni. A rendőrök és a Magyar Közút Kht. szerint, ha erre még táblák is figyelmeztetik az autósokat, az több mint elég.

Demeter szerint azonban a figyelmeztető és sebességkorlátozó táblák nem pótolják a jégmentesítést. Meggyőződése, ha időben felszórták volna a hidakat, ezek a balesetek nem történtek volna meg.

Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. Szóvivője az mondta, nem tud arról, hogy a bíróság valaha is elmarasztalta volna a Magyar Közút Kht.-t azért, hogy nem teljesítette a közúti közlekedési törvényben előírt kötelezettségét.

Forrás: Független Hírügynöskség