A Budapesti Műszaki Egyetem szélcsatornáját is segítségül hívták, hogy megállapítsák, merre lenne a legideálisabb az M0-s körgyűrű északi nyomvonala. Az egyetemen az áramlástant felhasználva modellezik a légszennyezést. Jelenleg négy nyomvonal is szerepel a tervek között, a most zajló kísérletek is segíthetnek eldönteni, melyik legyen a győztes.

Egy szobában építettek fel 28 négyzetkilométernyi területet, amely 1:1000 arányban követi a valóságos domborzati és terepviszonyokat. Az Áramlástani Tanszékén lévő szélcsatornában azt mérik, hogy melyik nyomvonalnál mekkora

Megmondják 2018-ban milyen lesz a légszennyezettség

Megmondják 2018-ban milyen lesz a légszennyezettség

Megmondják 2018-ban milyen lesz a légszennyezettség


lesz a szennyezőanyag-kibocsátás és milyen szennyezőanyag-koncentrációra lehet számítani a környező településeken 2010-2018 között.

Lajos Tamás, a tanszék vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, a mérések segítségével meg tudják állapítani, hogy bizonyos forgalom, szélirány és szélsebesség mellett milyen lesz a mért területtől akár egy kilométerre fekvő háznál a levegő minősége. Az eredmények nyárra várhatók, várhatóan az építésnél ezeket is figyelembe fogják venni.