Egy uniós jogszabály értelmében, 2010-ben Európa valamennyi benzinkútjánál csak olyan dízel üzemanyagot árulhatnak, amely legalább 5,75 százalékos arányban tartalmaz biokomponenseket. Magyarország pedig vállalta, hogy 2008-ra, vagyis alig több mint fél év múlva, eléri a 4,75 százalékos bekeverési arányt.

 

Ennek hatására Magyarországon is növelni kell a bioüzemanyagok előállítását, amelyben a Mol legnagyobb szállítója a Zöldolaj BB Zrt.. A cég 2007. őszétől kezdi meg a termelését a visontai üzemben. A biodízel alapját olajos magvak ? főként repce, de akár napraforgó ? szolgáltatják.

 

Teljes kapacitással évente 39 000 tonna technikai növényi olajat képes előállítani a gyártó, azaz 120 000 tonna olajos magot dolgozhat fel. Mivel Magyarország – földrajzi adottságainál fogva – hosszú távon akár bioüzemanyag exportőr is lehet, terméküket az EU szabványt meghaladó minőségben állítják elő.

 

A repcetermelésre való átállás a magyar mezőgazdaság szereplőinek is hosszú távú, biztos megélhetést jelenthet. Nem igényel különösebb beruházást, hiszen a gabona termesztésére alkalmas gépek alapvetően használhatók a repce termesztéséhez is.

 

A biodízel gyártás melléktermékeként keletkező repcepogácsát pedig a mátrai hőerőmű vásárolja fel, és használja villamos energia előállítására.